alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek
Ősszel is törekedjünk arra, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt együnk. Egészségünk megőrzése céljából nagyon fontos, hogy figyeljünk az elegendő vitamin bevitelre. A következőkben bemutatjuk az ősz 10 legegészségesebb zöldségét és gyümölcsét, melynek fogyasztása minden nap ajánlott.

1.    Alma

Népi hagyomány, hogy napi egy-két alma elfogyasztása megvéd bennünket bármilyen betegségtől. Már őseink ősei is az almára esküdtek, valószínűleg nem csak az íze, de kiváló gyulladást megelőző hatása miatt is. Mindemellett a magas antioxidáns tartalmú alma, annak is leginkább a héja rendkívül gazdag C-vitaminban, ami igen hasznos a téli náthás időszakban. Továbbá gátat szab többek között az érelmeszesedésnek is. Az alma bővelkedik káliumban is, amely elősegíti a megfelelő szívműködést.

alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek

2.    Gránátalma

Igen magas a C-vitamin, a kálium és a kalcium tartalma, tartalmaz még flavonoidokat, polifenolokat, gyümölcscukrot. A gránátalma kiváló antioxidáns hatású. Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben. Tumoros megbetegedések gyógyításában való hatásossága még nem bizonyított, de egyes feltételezések szerint flavonoidjainak köszönhetően csökkenti a daganatok környékén lévő érképződést (angiogenezist). A gránátalma hatékonynak bizonyul az atherosclerosis kezelésében is. Kivonatának fogyasztása csökkenti a szisztolés vérnyomást a magas vérnyomású betegeknél. A gránátalmafa kérget régen bélféregűzésre használták, mivel alkaloid tartalma révén a galandférgek izomzatát képes bénítani.

 alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek

 3.    Vörös áfonya

A vörös áfonyára is igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb vitaminforrások, amelyek termesztett változatukban is megőrzik "vad" tulajdonságaikat. Márpedig számtalan megőrzésre érdemes jó tulajdonsága van: egészséges, vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul aromás, finom. Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása. Flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét. A szájüregben és a húgyutakon fellelhető egyes baktériumok ellen is bevethető a benne lévő baktériumölő proantocianidin miatt. A vizsgálatok során ugyanis azt tapasztalták, hogy ez a vegyület segít megakadályozni, hogy a húgyúti fertőzések leggyakoribb előidézője, az E. coli baktérium hozzátapadjon a hólyag falát borító hámsejtekhez. A benne lévő nagy mennyiségű fenol antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, érvédő és sejtregeneráló, méregtelenítő, akadályozza a kőképződést, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulását, így kiemelkedő a betegségmegelőző hatása.

alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek

4.    Citrom

Igaz, hogy ősi ellenszer a citrom, de figyelmünket nem csak akkor kellene felé fordítanunk, amikor már megtörtént a baj, ugyanis kitűnő megelőző hatással is bír, ha például a megfázásról beszélünk. A benne lévő nagy mennyiségű C-vitamin mellett figyelemre méltó a sav-, és rosttartalma is, amely segíti emésztésünket, erősíti gyomorfalunkat, és hosszú távon segíthet a gyomorrák megelőzésében is. A citrom, amellett, hogy erősíti az immunrendszert, egyensúlyt is teremt szervezetünkben. A felesleges sókat, ásványi anyagokat lebontja, azokat a szerves sókat pedig, amelyek hiányoznak a szervezetből, újjáépíti.

alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek

5.    Szilva

Kevés cukor, sok nedvesség jellemzi a friss szilvát. Mintegy 85% víz van benne, jól oltja a szomjat. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória (209 Kj) energiát hordoz. Szénhidráttartalma 10,3 g körüli. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitaminféleség, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést. A fontos ásványi anyagai a kálium, kalcium, foszfor és magnézium, nyomeleme a cink. A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben. Mindezen anyagoknak köszönhetően javítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Élettani hatásait tekintve igen fontos rosttartalma - héjában például rengeteg cellulóz van -, ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlható székrekedés ellen. Különösen az aszalt szilvának nagy a fajlagos rost- és gyümölcscukor-tartalma. Nem csak a bélből segít üríteni a salakanyagokat; vizelethajtó hatása is ismert. Így egyrészt súlycsökkentő hatású, másrészt aszalt formában a szilva kifejezetten tápláló étkeink közé tartozik, kalóriaértéke sem kevés. Ráadásul az étvágyat is fokozhatja. Mindent összevetve napi 20 dkg friss szilva fogyasztása hasznára lehet a fogyókúrázóknak. A szilva számos pozitív tulajdonsága mellett stressz oldó hatású is.

alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek

6.    Cékla

Kálium, kalcium, foszfor, vas, nátrium, kén, A-,B-,C-vitamin. Ezeket mind tartalmazza a cékla, amelynek – különösen levét fogyasztva – egyszerre számos jó hatását érzékelhetjük. A cékla levével gyógyíthatunk influenzát, harcolhatunk a savtúltengés ellen, és végezhetünk tisztítókúrát, hiszen ez a zöldséglé gyorsítja a salakanyagok eltávolítását. Sárgarépa lével keverve gyakran használják májtisztító folyadékként, illetve betegség alatt vagy után fogyasztják a nyomelemek, ásványi anyagok, vitaminok pótlása céljából. Ez a hasznos zöldség várandós anyáknak is ajánlott, mivel a benne lévő folsav védi a születendő magzatot.

alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek

7.    Káposzta

K-,C-,E- és B1-vitaminban gazdag a káposzta, ha csak a vitaminokat tekintjük, de megtalálható benne a Béta-karotin, a vas, a kalcium, az élelmi rostok, és számos más „orvosság is”. Hogy mi mindenre jó, azt nem is gondolnánk, amikor épp a karácsonyi töltött káposzta receptje után kutatunk. A káposzta erősíti a látást, véd a légúti daganatos betegségek ellen, és fertőtlenítő, antibiotikus hatással bír, tehát különösen javallott a megfázásos időszakban. Véd a gyomorfekély, és más különböző daganatos betegségek ellen, és kedvez a bélflórának. Alacsony kalóriatartalma miatt ajánlják fogyókúrázóknak, de reumás panaszokkal küzdőknek is, borogatásképpen.

alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek

8.    Sütőtök

Jól gondoljuk meg, hogy a novemberre megvásárolt tökök közül az egyiket nem áldozzuk-e be inkább a család egészségének megőrzése céljából. Tököt ugyanis nemcsak faragni, de enni is jó, és sütéskori illata otthonos hangulatot varázsol lakásunkba. Mindezek mellett nem elhanyagolható az sem, hogy ez a méretes zöldség luteint tartalmaz, mely védi a szemet, anitoxidánsokat, melyek óvják a sejteket, és vasat, cinket, káliumot, magnéziumot, valamint C-, és E-vitaminokat rejt magában, melyek szintén hasznosak a szervezet számára. Nagy előnye a sütőtöknek, hogy megelőzheti a csontritkulást, csökkenti a koleszterinszintet, és hogy magjával együtt egészségesen tartja a vesét, a prosztatát, a húgyhólyagot. A tökmag amellett, hogy finom csemege, méregtelenítő, májmegújító hatású és számos fontos enzimet rejt magában.

alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek

9.    Zeller

Pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgy utakban, a vesében, a belekben és a gyomorban és támogatja az alhasi vérkeringést. A B12-vitaminon kívül B-vitamin komplex forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást. Rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít. Fokozza az alhasi vérkeringést, ezáltal a genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve a hasüreg legmélyebb pontjain lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a véráramba jutnak. Ily módon hatékonyabb a szervezet méregtelenítése, ami azt eredményezi, hogy a prosztata ismét visszanyeri működőképességét, az optimális vérbőség pedig javítja a kismedence energia- és vérellátását. A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A vér sav és lúg tartalmának összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérje, tömény keményítő, vagy tömény szénhidrát, illetve a közönséges fehér vagy barna cukor. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát. Ha ez nem történik meg, egész sor tünet jelentkezhet vagy betegség, alakulhat ki.

alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek

10.    Fekete retek

Erre a kérdésre természetesen csak az orvos tud megfelelően válaszolni, de közismert tény, hogy a fekete retket gyakran alkalmazzák köhögésre, megfázásra, rekedtségre. A retek ezen fajtája baktérium-, és vírusölő hatással bír. Legfontosabb jótékony összetevői a C-, a B1-, és a B2-vitamin, valamint a magnézium, a kalcium, és a vas, hatása pedig a megfázás, a köhögés gyógyításán kívül a máj védelme, az epe és a gyomornedvek elválasztásának segítése.

alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr124893642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása