melanóma, rák, napfény, D-vitamin, kalciferol, szívinfarktus, cukorbetegség, Prognos, ZapperA napfény-kerülést ajánló kampányok meglehet, alábecsülték a napfény-függő biológiai folyamatokat, melyek láthatólag védelmet nyújtanak a rák ellen. Az utóbbi 15 év intenzív kutatásai azt jelzik, hogy a D-vitaminhiánynak meghatározó szerepe van a különféle rákok kialakulásában, s megfordítva: a D-vitamin véd a rákkal szemben, s rákbetegeknél lassítja a daganatok fejlődését. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy délről észak felé haladva sokkal több a rákos megbetegedések aránya. A legalacsonyabb D-vitaminszintet mutató nőknek ötször nagyobb a mellrák kockázata, agresszívebb a tumornövekedés és rövidebb a túlélési idő, mint a legmagasabb D-vitamin szintet mutatóknál. Prosztatarák esetén hasonló eredményeket kaptak, egy 19 000 fős vizsgálatban, azokban a fiatal férfiakban, akiknek vérében a szükséges D-vitamin mennyiségnek csak a fele volt kimutatható, a későbbiekben hatszor valószínűben fejlődött ki prosztatarák. Egy több évtizedes követéses vizsgálatban a vastagbélrák kockázata kétszeres volt az alacsony D-vitamin szintet mutatók körében.

Szeretné ellenőriztetni D-vitamin szintjét? Szívesen megnézetné milyen hiányban szenved a szervezete?

A D-vitamin, más néven kalciferol egy zsírban oldódó vitamin, mely a vékonybélből szívódik fel. A D-vitamin hormonszerű természetes anyag, vagyis nem ugyanott hasznosul a szervezetben, mint ahol termelődik. A szervezet nem a táplálékkal jut hozzá, hanem a növényi, illetve állati eredetű provitaminból alakítja át. A D-vitamin legnagyobb része a bőr alatt elraktározott elővitaminokból napsugárzás hatására alakul át. Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az idős korra erősen csökken.

Kétféle D-vitamin különböztetünk meg: a D2 és a D3  vitamint. D2 vitamint tartalmaznak inkább a növények, vegyesen mindkettőt pedig az állati eredetű élelmiszerek. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is.

melanóma, rák, napfény, D-vitamin, kalciferol, szívinfarktus, cukorbetegség, Prognos, ZapperA D-vitamin védelmet nyújthat a szívinfarktus, bizonyos rákfajták (vastagbél- és emlőrák), a perifériás artériás érbetegség és a TBC, a cukorbetegség, reumás ízületi gyulladások, sclerosis multiplex ellen is. Mivel a D-vitamin mérsékli a sejtfalak áteresztő képességét – ez a rák esetén rendkívül fontos –, a kutatók úgy vélik, hogy a mostani eredmények hozzájárulhatnak új rákellenes, illetve más betegségek ellen hatásos gyógyszerek kifejlesztéséhez. Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint évente 600 ezer esetben lehetne megelőzni a rákbetegséget pusztán azzal, hogy az emberek megfelelő, a jelenleginél nagyobb mennyiségű D-vitamint vesznek magukhoz.

D-vitamin hiányban szenved becslések szerint a Föld északi féltekéjén élők legalább 40-50%-a, különösen a téli hónapokban. A D-vitamin évszaki ingadozásának komoly egészségügyi hatása van, a nyáron diagnosztizált rákok esetén megfigyelték a kedvezőbb lefolyást, és a hosszabb túlélést. Mivel a napsugárzás az egyik legfontosabb forrása a D-vitaminnak, minden olyan faktornak komoly hatása van a D-vitaminszintre és így a rákkockázatra, amely befolyásolja a napon töltött időt, ill. a napfény hasznosítását. Egy 26 000 melanómás esetet feldolgozó ausztrál vizsgálat szerint a nyáron diagnosztizált melanómások 30%-kal valószínűben gyógyultak fel, mint a téli esetek. Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az elsietett nap-ellenes kampányokat olyan elemzésekre alapozták, melyek nem vették figyelembe a bőrtípust és egyéb kockázati tényezőket.

Egy, a melanoma és a napozás kapcsolatát firtató 29 vizsgálat eredményét összegző tanulmány arra következtetett, hogy akik foglalkozásuk miatt folyamatosan ki vannak téve a napnak, azoknak jelentősen csökkent a melanoma kockázata az átlaghoz képest. Ezzel szemben, akik csak időszakonként napoztak, azoknak 1.7-szer volt nagyobb a kockázatuk a melanomára. A legnagyobb-azaz kétszeres - kockázatot azok mutatták, akik életük során többször komolyan le is égtek. Egy 2005-ös elemzés már 57 vizsgálat adatait összegezve jutott ugyanerre a következtetésre: a foglalkozásszerűen elkövetett krónikus napozás véd a melanoma ellen, az alkalmi napozgatások és leégések viszont fokozzák a melanoma kockázatot. Világos tehát, hogy nem a napozás maga okoz melanomát, hanem az ismételt leégések okozta bőrsérülések. Ausztrál kutatók 26 000 melanomás esetet végigelemezve kimutatták, hogy a nyáron diagnosztizált melanoma jóindulatúbb és valószínűbb a gyógyulás belőle.
 
Szendi Gábor, napfényvitamin, jaffa kiadóSzendi Gábor Napfényvitamin - Hazugságok, tévhitek és a tények című most megjelent könyvében részletesen beszámol a D-vitamin fontosságáról, hatásairól, a rákhoz , a légúti- és az autoimmun betegségekhez fűződő kapcsolatáról. Arról, hogyan hat szívünkre, agyunkra, terhességre.


Miért véd a napozás a melanoma ellen?

Több tudós (különböző országokban) is észrevette kutatásai alapján, hogy északról dél felé haladva csökken a nem bőr eredetű rákos halálozások száma. A déliek titokzatos "fegyvere" a D-vitamin, amely valójában a test majd' minden sejtjében megtalálható és a sejtosztódást szabályozza, az immunrendszert erősíti. Vagyis erősítené, ugyanis a lakosság gyakorlatilag szinte egész évben D vitaminhiányban szenved, hála a bölcs közegészségügyi programoknak, amelyek nyáron is a télikabátot és a símaszkot tekintik a legbiztonságosabb viseletnek. A Garland testvérek 2006-os összefoglalója szerint harminc vizsgálatból 25 bizonyítja a vastagbélrák és D vitamin hiány kapcsolatát, mellrák esetén 13 vizsgálatból 10 erősítette meg az összefüggést a mellrák és a D vitamin hiánya között. Prosztata rák esetén 26 vizsgálat fele igazolta, hogy a D vitaminnak szignifikáns védő szerepe van ebben a ráktípusban is, míg hét petefészekrák vizsgálatból öt találta védőhatásúnak a D3 vitamint. Az olyan vizsgálatokban, ahol mérték is a D3 vitaminszintet, azonnal hétből hét igazolta, hogy az alacsony D3 vitaminszint bejósolja a későbbi vastagbélrákot, hogy nőknél a legalacsonyabb D3 vitamin vérszintűek ötször gyakrabban betegszenek meg mellrákban, és az alacsony D3 vitamin vérszintű férfiak 3.5-szer valószínűbben betegedtek meg prosztatarákban, mint a magas vérszintűek, és daganatuk hatszor valószínűbben vált agresszíven terjedővé.

Használjunk-e naptejet?

Az amerikai Környezeti Munkacsoport megvizsgált 785 napozószert, melynek 85%-a nem megfelelő védelmet nyújt vagy veszélyes anyagokat tartalmaz. A megvizsgált szerek mindössze 17%-a nyújt megfelelő védelmet az UVA és UVB sugarak ellen, marad stabil a Nap hatására is, és nem tartalmaz túlzottan káros anyagokat. Az elemzés 400 tudományos szakcikk, az ipar adatai és hatósági adatok alapján készült. Sok szer nem véd az UVA sugárzás ellen, amely bőrsérüléseket, a bőr gyors öregedését és bőrrákot okozhat. Paradox módon a napozószerek sok összetevője percek vagy órák alatt lebomlik a Nap hatására és így továbbengedi a kivédendő káros sugarakat. A vizsgált szerek 54%-a tartalmazott lebomló anyagokat, ami megkérdőjelezi, hogy a napozószerek nyújtanak-e oly fokú védelmet, mint amit ígérnek. Igen elterjedtek a flakonokon a hamis állítások. A forgalomban lévő szerek 50%-a hordoz olyan feliratot, amely hamis vagy félrevezető. Az olyan állítások, mint "egész napi védelem", "vízálló", "kivédi a káros sugarakat" nem igazak, mégis szerepelnek a flakonokon. Mivel ezeket nem ellenőrzik és nem tiltják, a cégek bátran állíthatnak bármit. Összességében az elemzés 130 terméket ajánl, 618-nál óvatosságra int, 37 terméket nem javasol használni. A veszélyes termékek listájában Magyarországon is forgalomban lévő komoly márkák szerepelnek.

Nagyon fontos, hogy egy egyszerű háziorvosi vizsgálattal rendszeresen ellenőriztesse D-vitamin szintjét, és csak ez után szedjen D-vitamin kiegészítőket, amennyiben Önnek valóban szüksége van rá. D-vitamin sokféleképpen védheti szívünket az infarktustól. Csökkenti a vérnyomást, a szívkoszorú erek elmeszedését, a téli légúti fertőzések gyakoriságát, kontrollálja a gyulladást és közvetlenül is hat a szívizomra.

melanóma, rák, napfény, D-vitamin, kalciferol, szívinfarktus, cukorbetegség, Prognos, ZapperD-vitamin szükséges a
- kalcium és a foszfor felszívódásához és beépüléséhez
- csontképződés folyamatához
- csontok egészséges fejlődéséhez
- csontok gyógyulásához (pl. törés után)
- csontritkulás megelőzéséhez.

Természetes forrásai:


Halmájolajok, máj, tojás, hering, makréla, tonhal, lazac, szardínia.
Napfény hatására a bőrben is képződik. Sajnos a mai világban a légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben. A szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) növelik a D-vitamin szükségletét.

Rendelőnkben személyre szabottan a legkedvezőbb, leghasznosabb élelmiszereket tudjuk kitesztelni. Várjuk szeretettel Önt is!

Hiánya:
A D-vitamin tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában, rákos sejtek kialakulásában. Gyermekeknél lassú növekedést, angolkórt okozhat. Érdemes azoknak D-vitamin-kiegészítőt fogyasztani, akik vegetáriánusok, nem fogyasztanak tejet és tojást, 55 évnél idősebbek, terhesek vagy szoptatós anyák és azoknak, akik csontritkulással fenyegetettek, vagy akik kevés időt töltenek a napon nyári hónapokban. Gyerekeknél az D-vitamin étrend-kiegészítést kizárólag orvos rendelheti el.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr704600844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása