Rohanó mindennapjainkban szükséges, sőt elengedhetetlen, hogy levezessük a stresszt. Fontos, hogy olyan hobbit válasszunk ehhez, ami tényleg örömöt okoz nekünk. Mivel a munka, gyereknevelés mellett erre elég kevés időnk van, figyelmükbe ajánlunk egy nagyon kellemes és hasznos hobbit, amit az egész család élvezhet. Köztudott, hogy a kertészkedés kiváló stressz űző kikapcsolódás. Na de mi a helyzet, ha nincs kertünk? Akkor sem kell csüggedni, termeszthetünk fűszernövényeket a konyhánkban. Kis helyet foglal, és garantáltan megnyugtat a finom illatú, zöld kis növénykéink ápolása. Elég hozzá minimális kertészeti ismeret és alapvető kellékek. Tehát ez a hobbi nem csak megnyugtató, de olcsó is. Sőt! Spórolhatunk is vele, hiszen a jövőben ezekre nem kell költeni és minden főzésnél friss fűszerek állnak a rendelkezésünkre, melyekkel garantáltan finomabban az ebédek és vacsorák.
 
Hogyan kezdjünk hozzá?

A virágtartó edények típusa attól függ, hogy milyen növényeket akarunk termeszteni otthonunkban. Például, a virágcserép méretének és alakjának olyannak kell lennie, hogy megfeleljen a kifejlett növény igényeinek. Hasonlóképpen, a füvek termesztéséhez használt cserép mélysége is attól függ, mekkorára nő a gyökérzet. De a nagy és mély edények a legalkalmasabbak, mert megfelelnek mindenfajta növénynek. Szerezzünk be hozzá megfelelő virágföldet, melyet a virágboltban megtehetünk és ott meg is mutatják melyik a legmegfelelőbb.  Töltsük meg a cserepeket a talajkeverékkel, kb. 7 cm-ig a perem alatt. Ez megkönnyíti az öntözést és a növény fenntartását. Most nincs más hátra, mint beszerezni a magokat, palántákat. A kertész- vagy bioboltokban található magok a legjobb minőségűek; a legtöbb csomagolás hátulján grafikák mutatják, melyik hónapban érdemes az adott magot elültetni, s figyelni kell azt is, hogy a föld tetejére kell-e szórni, vagy beásni 1 centiméterrel a felszín alá. Bizonyos fűszerek ugyanis csak fény hatására csíráznak ki, a beültetett társak pedig a sötétből a fény felé fognak törekedni. A beltéri termesztést legjobban tűrő növények a kakukkfű, a citromfű, a zsálya, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a fokhagyma és a hagyma. Elhelyezésükkor figyelembe kell vennünk azt, hogy például a kakukkfű kúszónövény, a zsálya magas, a bazsalikom pedig bokros. Majdnem minden fűszernövény jól bírja a közvetett napfényt és a mérsékelt öntözést. Mindazonáltal helyezhetjük a cserepeket teraszra, és ablakpárkányokra, hogy a levelek jobban fejlődjenek. Ne felejtsük el leellenőrizni, hogy nem nőnek-e gyomok, mert azok magvai gyakran megtalálhatóak a virágföldben.

Fűszernövény fajták

A fűszernövények két csoportba oszthatók – mediterrán növények, amelyek a meleg, száraz klímát kedvelik, és azok a növények amelyek nedves, gazdag talajban növekszenek inkább.  A fűszernövények lehetnek egynyáriak vagy évelők A legnépszerűbb fűszernövények a következők:
  • Egynyári fűszernövények: kapor, koriander, bazsalikom, petrezselyem, körömvirág, borágó, turbolya, böjtfű, angyalgyökér, borsfű
  • Évelők: snidling, édeskömény, majoránna, menta, tárkony, oregano, sóska, lestyán, torma, illatos ibolya
  • Örökzöld évelők: babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, téli borsika

Tippek a fűszernövények termesztéséhez

  • A palántákat ültetés előtt mindig locsoljuk meg alaposan – ajánlatos néhány percig pihentetni, hogy a talaj jól átszívja a vizet. Ültetés után ismételten locsoljuk meg jól.
  • Fűszernövények remekül társíthatók zöldségekkel, de virágágyak között is jól mutatnak. Klasszikus párosítás pl.a bazsalikom-paradicsom, uborka-kapor, bab-borsikafű, rózsabokor-snidling stb.
  • A kényesebb fűszernövényeket (babérfa, olívafa, tárkony, koriander)  télre vigyük be a lakásba vagy legalább a lépcsőházba. Ha ez nem lehetséges, takarjuk be a növényt, cserepet vagy a talaj felszínét (ez lehet fakéreg vagy kókuszhéj).
  • A cserepes bazsalikomot mindig alulról locsoljuk meg, különben a kis levelek bepördülnek és nem nőnek tovább.
  • A fűszernövényeket a növekedési idő alatt tápanyaggal kell ellátni – csakis biotápanyagot használjunk, ha   étkezés céljából termesztjük őket! A termőföld vagy virágföld is legyen bio, ha lehet. Komposztot magunk is tudunk készíteni házilag.
  • A fűszernövények nem csupán konyhakerti haszonnövények, de díszítő elemek is lehetnek mind a kertben és az otthonunkban is. Különleges illatukkal a kertet és a lakást is felüdíthetik.

Tartósítás, felhasználás, gyógyhatások

Az ismertebb fűszereket, a rozmaringot, a bazsalikomot, a kakukkfüvet, az oreganot vagy a majorannát célszerű húsételekbe tenni, vagy paradicsomos fogásokhoz felhasználni. A rozmaring a bárány és a zöldséges egytálételek elengedhetetlen kelléke, a pizza pedig a bazsalikomot és az oreganot kívánja. A kakukkfű tökéletes a gombaételekbe is, a majoranna pedig a főzelékek és sült húsok igazi királynője. A fűszerek viszont nem csak az ételeket gazdagítják, hanem önmagukban is megállják a helyüket, gyógynövényként. A rozmaring például kenőcs formában kiváló reuma ellen; valamint frissítő és idegerősítő hatással rendelkezik. A majoranna serkenti az emésztést, teája pedig görcsoldó. Az oregano pedig teaként, mézzel ízesítve hatásos köhögéscsillapító szer. Emellett megannyi más herba is rendelkezik gyógyhatással és a kozmetikumok gyártásában is komoly szerepeket töltenek be.

Olajban, vagy ecetben való tartósítás: Egy szép üvegbe tegyünk tetszés szerint fűszert (a rozmaring- vagy kakukkfűág mutatós, még ajándéknak is tökéletes), és ízlés szerint fokhagymát. Fontos, hogy az olaj vagy az ecet tökéletesen ellepje a fűszereket, máskülönben megpenészedhetnek. Három-hat hét alatt el is készül.

Szárítás: szárral vagy anélkül, csak a leveleket leszedve (ezt nagyobb levelűeknél érdemes megtenni, mint pl. bazsalikom, oregano) egy tálcára rászórva, jól szellőző helyen pár nap alatt kiszárad a herbánk, ezután befőttesüvegben vagy fűszertartóban tökéletesen eláll, akár éveken keresztül is. Természetesen, ez alatt folyamatosan veszíteni fog az aromájából.

Lefagyasztás: Műanyag dobozba, vagy fóliazacskóba téve, néhány fűszernövény fagyasztott állapotában is megőrzi az aromáját. Ilyen pl. a petrezselyem, a kakukkfű, a bazsalikom, a metélőhagyma.
Következő cikkben segítséget adunk gyógynövények és zöldségek otthoni termesztésére is.

Ha a részletekről további tájékoztatást szeretne, kérjük, hívjon bennünket. Szívesen állunk rendelkezésére, hogy kérdéseit személyesen vagy levélben megválaszoljuk: 
akadálymentes épület
Online bejelentkezés: www.r-medical.hu/idopontkeres
Időpont egyeztetés:+36 30 616 10 37

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr604544260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása