1. rész - Szakértőnk: Dr.  Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus, természetgyógyász  válaszol.

Van különbség a férfi és a női típusú elhízás között? Melyik a veszélyesebb?

Képletesen leírva: a férfi elhízás az alma típusú elhízás, melyet  a hasüregi zsír jelentős felszaporodása okoz. Ha a derék kezd eltűnni, s az europid nő haskörfogata meghaladja a 80 cm-t, akkor beszélünk ilyen férfi típusú, azaz abdominális, vagyis alma típusú elhízásról. Ez komoly kockázati tényező a szív - és érrendszeri betegségek, cukorbetegség kialakulásában. Nagyon veszélyes tünet.

Női típusú elhízás a zsír felszaporodása a csípőtájékon, fartájékon, a combokon, ezt nevezzük körte típusú elhízásnak. Ez visszerességre hajlamosít és a súlytöbblet miatt a szívet terheli. Sokszor látni, hogy fiatal lányoknak vékony a combjuk, kicsi a fenekük, viszont a hasukon bugyog a háj.

Okozhatja ezt más jellegű étkezési kultúra, vagy földrajzi helyzet, hormonok, netán a genetika?

Modern korunkkal járó úgynevezett civilizációs betegségek egyik adománya a gyorséttermi koszt, a magasan feldolgozott élelmiszeripari termékek: zacskós levesek, készétel konzervek, félkész, kész, sok adalék anyagot tartalmazó mirelit áruk, és látványpékség termékek.  Az ízfokozókkal készült ételek (E 620-628, azaz glutamátot tartalmazók) a legveszélyesebbek, mert sok kicsi sokra megy. Menzai, iskolai konyhák, kifőzdék, de már a nagymami kosztjába is nélkülözhetetlen ízesítők lappangva megágyaznak a betegségeknek. A mikrohullámú sütőben történő ételmelegítés napi gyakorlata sem kedvez az egészségnek. A sok nasi, chipsek, üdítők, sok cukrot tartalmazó kekszek (ma már a tejfölbe, joghurtba is felfedezhetőek) édességek, jégkrémek életet megédesítő, örömhormon termelő látszatvilága uralkodik. Lecsupaszított élelmiszeripari termékek: fehér liszt, étkezési keményítő, a mesterséges édesítőszerek túlzott használata lett jellemző mindennapjainkra.

A hormonrendszer válaszai közül a sok szénhidrátot tartalmazó ételek fogyasztása miatt egy ördögi kör veszi kezdetét: a hasnyálmirigyet fokozott inzulintermelésre készteti, és a kalória többlet miatt a kilók csak gyarapodnak. A sok inzulin, az állandó stressz (fiataloknál legyünk mindig a csúcson, buli buli hátán, szintén egyfajta stressz a szervezetnek) és a kiváltott hormonreakció, a sok adrenalin és noradrenalin együtt, kedvez a hasüregi zsírszaporodásnak. Ez pedig ellene dolgozik az inzulinnak, inzulinrezisztencia lép fel, melyet még több inzulinnal próbál a szervezet kompenzálni. Így alakul ki a tartós hyperinzulinémia a szervezetben.

Csak egy gén nem tehető felelőssé, örökletes hajlamot azonban mondhatunk, mely, ha a fenti életmódot folytatjuk, akkor férfi típusú, (alma) elhízáshoz vezet.

Az Ön tapasztalatai szerint ez egy jelenség, vagy mindig is voltak ilyen nők?


Természetesen kevés százalékban régebben is volt a hölgyek körében ilyen elhízás. Korunkban azonban ez jelentősen nőtt, és növekszik egyre a kiváltó faktorok miatt.

A helytelen étkezési kultúrán túl a folyamatos stressz, a nem női szerepek erősödése (sok munka, késői gyermekvállalás) is okozhatja ezt a típusú elhízást?

Az eddigi válaszaim alapján igent mondok erre a kérdésre. Sok résztényező együtt állása vezet a férfi típusú elhízáshoz, mely igen fontos felhívó kórtünet. Az emancipáció elindult a 20. században. A 21. századi média által sokszor sugallt női ideál a trendi sikeres vállalkozó nő, top menedzser, szingli világképébe sok fiatal beleszédül és efelé törekszik, sok-sok stressz árán. Esetleg meg is valósul az álom, de a szervezet tiltakozik. A férfi elhízáshoz társulhat meddőség, fokozott szőrnövekedés, férfias hajhullás is.

Aki észreveszi magán, hogy elkezdett hasra hízni, mit tehet?


Feltétlenül forduljon endokrinológushoz, aki felméri, hogy a szervezetnél milyen változások indultak be: anyagcserében, hormonokban, vannak-e jelen szövődmények.
Megelőzhető, lassítható az érrendszeri betegségek kialakulása, megakadályozható a cukorbetegség kialakulása.

Fontos, hogy holisztikusan vizsgáljuk a beteget, megtaláljuk a kiváltó okot, s ennek alapján komplex terápiát alkalmazhassunk. A konzervatív, csak gyógyszeres kezelés önmagában, az életmódváltás nélkül nem vezet sikerhez.

Ezzel az új megközelítéssel a fogamzó képes korú nők „baba projektje” lombik-program nélkül is eredményes lehet.

Dr. Bérczy Judit

Endokrinológus, belgyógyász, természetgyógyás

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr162615322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása