paleolit 
táplálkozás,  egészség, muffin, civilizációs betegség, szívbetegség, 
rák, autoimmun  betegség, helyes táplálkozás„A táplálkozás igazi reformjának nem a nyugati étrendből kell kiindulnia, hanem abból, hogyan táplálkoztak őseink, mire adaptálódtunk évmilliók alatt.  A táplálkozás megreformálásához modellként itt vannak a természeti népek. Bár a civilizáció csápjai lassan őket is elérik, ahol még háborítatlanul élik hagyományos életüket, ott ismeretlenek a civilizációs betegségek, mint szívbetegség, rák, autoimmun betegségek. A nyugati táplálkozás paradigmáját a modern orvostudományi kutatások alapvetően soha nem vizsgálták, és nem kérdőjelezték meg. Öröktől adottnak tekintették az ember kialakult étrendjét, és a civilizációs betegségek okát maximum az arányok eltolódásában keresték. A kutatások fő irányát meghatározó paradigma meg sem kockáztatja, hogy firtassa a gabonafélék fogyasztásának egészségességét. Az új paradigma szellemében azt mondhatjuk, hogy a nyugati étrend alapvetően idegen az emberi szervezet működésétől, következésképen ez az étrend eredendően megbetegítő. Ez azt jelenti, hogy a civilizációban az életkor előre haladtával valójában mindenki megbetegszik, csak van, aki súlyosabban, ők a régi paradigmában "a" betegek, míg a többséggel csak lassan végez a nyugati táplálkozás. Ők azok, akik "öregszenek". A természeti népek vagy a százévesek vizsgálatából tudjuk, hogy a magas vérnyomás, a romló cukorháztartás, az érelmeszesedés, a csontritkulás nem a korral jár, hanem a megbetegítő étrend kumulatív hatása.”

Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás

Amikor át szeretne valaki térni a paleolit étrendre, az első gond, amivel találkozik, rögtön az: Mit is reggelizzek? Az alábbi receptet elkészítettük és kimagaslóan finomnak találta mindenki.

paleolit  táplálkozás, egészség, muffin, civilizációs betegség, 
szívbetegség, rák,  autoimmun betegség, helyes táplálkozásDiós-fügés muffin

40 dkg darált dió
5 dkg zabkorpa
2 tojás
1 sütőpor
4 dkg nyírfacukor
4 dkg méz
10 dkg vaj
2-3 szem aszalt füge apróra vágva
Mazsola

Az összes anyagot összekeverjük egy tálban, majd kiadagoljuk a papír kapszlikba 180 fokon sütjük. Kb.24 db muffin lesz belőle.

Általános megjegyzések:

Cukor helyett soha ne használjunk fruktózt! Rövidtávon jónak tűnik, mert nem igényel inzulint a feldolgozása, hosszú távon viszont fokozza az inzulinrezisztenciát. Nagyon jó a sztívia is, bár van, akinek az íze nem tetszik. Kapható már nyírfacukor (xylitol), ami jóval kevesebb kalóriát tartalmaz és glikémiás indexe 7, azaz alig emeli meg a vércukorszintet. Ebből sem kell túlzásokba esni. A muffin végül is csak egy gusztusos forma, használhatunk őzgerincet vagy más hasonló sütőformákat is. Ha sütés közben úgy találjuk, hogy még nyers a süti belseje, tegyünk a süti tetejére egy sütőpapírt, így a teteje nem ég meg, de sül tovább a belseje.

Ha éppen nincs paleo reggelid, akkor vészhelyzetre: A főzött zabpehely és zabkorpa GI-je (glikémiás indexe) kb. 50 (ez közepes) és GT-e (glikémiás telitettsége) 6-8, ami nagyon alacsony. (Összehasonlításként: a fehérkenyér GI: 70-80; GT:34). Tízóraira vagy uzsonnára vihetünk magunkkal 1-3 muffint, amivel simán ki lehet húzni ebédtől vacsoráig.

További receptek itt:

http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-reggelik.htm
http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-etelek.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr192028306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása