
Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás
Amikor át szeretne valaki térni a paleolit étrendre, az első gond, amivel találkozik, rögtön az: Mit is reggelizzek? Az alábbi receptet elkészítettük és kimagaslóan finomnak találta mindenki.
Diós-fügés muffin
40 dkg darált dió
5 dkg zabkorpa
2 tojás
1 sütőpor
4 dkg nyírfacukor
4 dkg méz
10 dkg vaj
2-3 szem aszalt füge apróra vágva
Mazsola
Az összes anyagot összekeverjük egy tálban, majd kiadagoljuk a papír kapszlikba 180 fokon sütjük. Kb.24 db muffin lesz belőle.
Általános megjegyzések:
Cukor helyett soha ne használjunk fruktózt! Rövidtávon jónak tűnik, mert nem igényel inzulint a feldolgozása, hosszú távon viszont fokozza az inzulinrezisztenciát. Nagyon jó a sztívia is, bár van, akinek az íze nem tetszik. Kapható már nyírfacukor (xylitol), ami jóval kevesebb kalóriát tartalmaz és glikémiás indexe 7, azaz alig emeli meg a vércukorszintet. Ebből sem kell túlzásokba esni. A muffin végül is csak egy gusztusos forma, használhatunk őzgerincet vagy más hasonló sütőformákat is. Ha sütés közben úgy találjuk, hogy még nyers a süti belseje, tegyünk a süti tetejére egy sütőpapírt, így a teteje nem ég meg, de sül tovább a belseje.
Ha éppen nincs paleo reggelid, akkor vészhelyzetre: A főzött zabpehely és zabkorpa GI-je (glikémiás indexe) kb. 50 (ez közepes) és GT-e (glikémiás telitettsége) 6-8, ami nagyon alacsony. (Összehasonlításként: a fehérkenyér GI: 70-80; GT:34). Tízóraira vagy uzsonnára vihetünk magunkkal 1-3 muffint, amivel simán ki lehet húzni ebédtől vacsoráig.
További receptek itt:
http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-reggelik.htm
http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-etelek.htm
40 dkg darált dió
5 dkg zabkorpa
2 tojás
1 sütőpor
4 dkg nyírfacukor
4 dkg méz
10 dkg vaj
2-3 szem aszalt füge apróra vágva
Mazsola
Az összes anyagot összekeverjük egy tálban, majd kiadagoljuk a papír kapszlikba 180 fokon sütjük. Kb.24 db muffin lesz belőle.
Általános megjegyzések:
Cukor helyett soha ne használjunk fruktózt! Rövidtávon jónak tűnik, mert nem igényel inzulint a feldolgozása, hosszú távon viszont fokozza az inzulinrezisztenciát. Nagyon jó a sztívia is, bár van, akinek az íze nem tetszik. Kapható már nyírfacukor (xylitol), ami jóval kevesebb kalóriát tartalmaz és glikémiás indexe 7, azaz alig emeli meg a vércukorszintet. Ebből sem kell túlzásokba esni. A muffin végül is csak egy gusztusos forma, használhatunk őzgerincet vagy más hasonló sütőformákat is. Ha sütés közben úgy találjuk, hogy még nyers a süti belseje, tegyünk a süti tetejére egy sütőpapírt, így a teteje nem ég meg, de sül tovább a belseje.
Ha éppen nincs paleo reggelid, akkor vészhelyzetre: A főzött zabpehely és zabkorpa GI-je (glikémiás indexe) kb. 50 (ez közepes) és GT-e (glikémiás telitettsége) 6-8, ami nagyon alacsony. (Összehasonlításként: a fehérkenyér GI: 70-80; GT:34). Tízóraira vagy uzsonnára vihetünk magunkkal 1-3 muffint, amivel simán ki lehet húzni ebédtől vacsoráig.
További receptek itt:
http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-reggelik.htm
http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-etelek.htm
A bejegyzés trackback címe:
https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr932028306
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.