Mik is azok az élelmi vagy növényi rostok?
A növényi sejtfalakat és a sejtek közötti állományt alkotó anyagokat nevezzük élelmi rostoknak. Ez a nyerstáplálék, amely nem emésztődik meg és nem szívódik fel a vékonybélben, érintetlenül halad a vastagbélbe. 2 csoportba oszthatók, a vízben nem oldható rostok és a vízben oldódó rostok. Az előbbibe a cellulóz, hemicellulóz és lignin tartozik, az utóbbiba a pektin, a növényi gumik és a gyanták.
A rostdús táplálkozás előnyeit Hippokratész is ismerte, hiszen a fehér kenyér fogyasztása helyett a korpakenyeret javasolta.
Az oldható rostok jó forrásaiként a zabfélék, árpa, gyümölcsök, zöldségek, valamint hüvelyesek (babok, lencse, csicseriborsó) szolgálnak.
A teljes kiőrlésű gabonafélék, a rizs, a kukorica, az eper, valamint teljes kiőrlésű kenyerek az oldhatatlan rostok gazdag forrásai. A vízoldékony rostok hatása már a felső bélszakaszban érvényesül. Megkötik a cukrot, ezáltal lelassítják a cukorfelszívódást, csökkentik a cukorbeteg szervezet inzulinigényét. A vízoldékony rostok az emésztőrendszerben megkötik a koleszterint, így az nem tud felszívódni. Vagyis ezáltal csökkentik a vér koleszterinszintjét. Megfelelő mennyiségben védelmet nyújtanak az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen. Kedvezően befolyásolják a bélflórát, a béltartalom folyadékmennyiségét, ezáltal a székletürítés könnyebb lesz.
A vízben nem oldódó rostok pedig csökkentik a táplálék áthaladási idejét, ezzel kevesebb méreganyagnak adva lehetséget a felszívódásra. Segítség lehet elhízás megelőzésében is, mivel lassítják a gyomorürülést, így tovább érezzük magunkat jóllakottnak.
Megfelelő mennyiségű rostbevitel megakadályozhatja az elhízás okozta cukorbetegség kialakulását is. A sok kalóriát adó zsír, cukor, a kevés rágást igénylő élelmiszerek fogyasztása, valamint a mozgásszegény életmód elhízáshoz, a vércukorszint emelkedéséhez vezethet. Először fokozódik a szervezet inzulinelválasztása, majd kimerül a hasnyálmirigy hormontermelése, és 2-es típusú cukorbetegség alakul ki.
Fogaink védelmét is szolgálja azáltal, hogy a rostok erősebb rágást igényelnek, így a megfelelő szájápolással együtt segítenek megelőzni a fogszuvasodást és az ínysorvadást.
Jelentős szerepe van továbbá a vastagbélrák megelőzésében, mivel a rostok meggyorsítják a belekben lévő rákkeltő anyagok kiürülését. Afrikában, ahol nagy az élelmirost-bevitel, ritkán fordul elő a vastagbél-divertikulózis (nyálkahártya-kiöblösödés), aranyeres csomó, és nincs annyi vastagbél-daganatos megbetegedés, mint a civilizált országokban, ahol rostszegény a táplálkozás.
Nemcsak a rosthiány, hanem a rost túlzott mennyiségű bevitele is hátrányos. A rostok képesek megkötni egyes ionokat, és nélkülözhetetlen tápanyagok (kalcium, vas, réz, magnézium, foszfor, cink, aminosavak és számos vitamin) felszívódását is csökkenthetik.
Az ajánlott rostbevitel felnőtteknek napi 25-30 g (max. 40 g-45 g), gyermekeknek 0,5 g/100 kcal ( max. 25 g). Ezzel szemben eg átlag magyar felnőtt napi 15-20 grammot juttat a szervezetébe.
Egyes élelmiszerek rosttartalma (100 g-ban)
Gabonafélék | g | Gabonafélék | g |
árpa | 12,2 | árpapehely | 12,2 |
búza | 9,9 | búzacsíra | 4,0 |
búzadara | 7,2 | búzakorpa | 50,0 |
búzaliszt (finom) | 0,2 | búzapehely | 9,9 |
hántolt köles | 3,0 | kukoricaliszt | 6,0 |
kukoricapehely | 6,1 | rizs (hántolatlan, fényezetlen) | 5,0 |
rizs (hántolt, fényezett) | 2,4 | rozsliszt | 12,7 |
zabliszt | 7,0 | zabpehely | 10,0 |
zabkorpa | 22,0 | | |
Gyümölcsök | g | Gyümölcsök | g |
alma | 3,7 | szárított füge | 12,5 |
egres | 3,5 | eper | 1,7 |
kajszibarack | 3,6 | körte | 6,2 |
málna | 9,1 | meggy | 4,2 |
mogyoró | 10,17 | ribizli | 7,8 |
szilva | 5,7 | szőlő | 5,4 |
Kenyér és tészta | g | Kenyér és tészta | g |
alföldi kenyér | 1,1 | bakonyi barna kenyér | 7,5 |
Graham-kenyér | 5,5 | kifli | 05 |
száraztészta | 0,5 | szójás kenyér | 5,6 |
szójás, búzakorpás kenyér | 11,5 | zsemle | 0,5 |
zsemlemorzsa | 1,2 | zsúrkenyér | 0,9 |
Hüvelyesek | g | Hüvelyesek | g |
száraz bab | 9 | csicseriborsó | 9,5 |
lencse | 11,7 | sárgaborsó | 9 |
szójabab | 8 | szójaliszt | 3,8 |
szójagranulátum | 3,6 | szójapehely | 3 |
Olajos magvak | g | Olajos magvak | g |
dió | 9,63 | gesztenye | 7,5 |
mandula | 9 | mák | 10 |
földimogyoró | 8 | napraforgómag | 6,3 |
szezámmag | 11,9 | tökmag | 6,3 |
Zöldség | g | Zöldség | g |
brokkoli | 3,6 | burgonya | 2,1 |
cékla | 3,1 | cukkíni | 0,8 |
csillagtök | 0,7 | fejes saláta | 0,6 |
fokhagyma | 0,8 | csiperke gomba | 2,5 |
hagyma | 1,3 | karalábé | 1,8 |
karfiol | 2,1 | fejes káposzta | 2,7 |
savanyú káposzta | 2 | vörös káposzta | 3,4 |
kelbimbó | 2,4 | kelkáposzta | 2,6 |
kígyóuborka | 0,6 | kovászos uborka | 0,6 |
kukorica | 5,7 | laskagomba | 2,8 |
olivabogyó | 3,5 | padlizsán | 2,5 |
zöld paprika | 0,9 | paradicsom | 1,5 |
paraj | 6,3 | pasztinák | 4 |
petrezselyemgyökér | 3,2 | petrezselyemzöld | 5,4 |
póréhagyma | 3,1 | rebarbara | 2,4 |
retek | 0,8 | sárgarépa | 2,9 |
sóska | 3,3 | spárga | 1,5 |
sütőtök | 2,5 | torma | 8,3 |
tök | 0,8 | zeller | 2 |
zöldbab | 3,2 | zöldborsó | 7,8 |