Itt a tél és újra dübörög az influenzajárvány. Ilyenkor sokunknak keseríti meg az életét  a láz és egyéb influenzával járó kellemetlen tünet mellett a HERPESZ. A láz és a legyengült immunrendszer miatt ezekben az esetekben az erre hajlamos embereknél szinte mindig kijön ez a fájdalmas kór. A herpesz igen kellemetlen bőrelváltozás, amely akár hetekig is elhúzódhat, szinte kiirthatatlan a szervezetből. A herpesz vírusok az egyik legelterjedtebb vírus fajták: az emberek 80%-a hordozó, legtöbben először csecsemő- vagy kisgyermekkorban kapják el. A rémisztő adat ellenére a felnőttek csupán 20%-a betegedik meg, arra egyelőre nincs magyarázat, hogy a probléma miért nem alakul ki a többi fertőzöttnél. Ami biztos, hogy aki egyszer megfertőződött, az egész élete során hordozza a bajt.
 
A herpesz vírus fajtái

Az ártalmatlan, de nem túl esztétikus ajakhólyagocskáktól, az életveszélyes agyhártyagyulladásig széles a skálája azon betegségeknek, amelyeket herpesz vírusok okoznak. Alapvetően mégis kétféle herpesz vírust különböztetünk meg: az egyik, HSV-1 néven ismert, amely hólyagcsoport formájában jelenik meg az ajak két oldalán és szélein, illetve az orr körül.  A másik a HSV-2 a nemi - genitális - herpeszeket okozza. Herpesz előfordulhat más testtájakon is, például a szemen, súlyosabb esetben a központi idegrendszer fertőzése is lehet. A betegség emberről emberre, illetve egyazon embernél az egyik testtájról a másikra is átterjedhet. Kialakulása után a vírus nem tűnik el a szervezetből, bizonyos tényezők hatására azonban bármikor kiújulhat. Az első fertőzést követően a vírusok ugyanis „elbújnak” az idegdúcok közelébe, és az idegpályák mentén vándorolnak. Emiatt van, hogy a herpesz általában ugyanazon vagy közeli bőrfelületen bukkan fel ismét.

A HSV-1 és a HSV-2 kórokozói

A HSV-1 kórokozói rögtön aktiválódnak, amint a szervezet ellenálló képessége kicsit is meggyengül. Az ajakszélen vagy az orrnyílásban hólyagos herpeszes elváltozás alakul ki - a fájdalmas, hosszadalmas és gyakran rendszeresen visszatérő betegség csúnya látványt nyújt. A HSV-2 a főként nemi érintkezés – lehet orális, vaginális, anális – útján terjed. Fertőzés esetén a nemi szerveken tipikus csoportokban savós folyadékkal telt fájdalmas hólyagocskák jelentkeznek. A betegséget kísérheti láz, duzzadt nyirokcsomók és általános rosszullét. A vírusok akár a húgyvezetékbe is bejuthatnak. A betegség négy hétig is eltarthat. Megelőzésükben nagy szerepe van az óvszerhasználatnak, illetve az alkalmi nemi kapcsolatok kerülésének. A betegség magától is gyógyul, de súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelésre lehet szükség, mindenképpen orvoshoz kell fordulni a tünetek észlelésekor. Friss kutatások szerint mindkét vírus-típus mindkét testtájon megjelenhet. A nemi szerveken megjelenő herpeszért egyre gyakrabban a HSV-1 típusba tartozó kórokozókat teszik felelőssé, míg némely esetben az ajkak elváltozásait a HSV-2 okozza.


 
A herpesz fertőzés kialakulásának okai

Kialakulásukban sok tényező játszhat szerepet. A stressz, a munkahelyi-, családi- vagy párkapcsolati problémák, a fáradtság vagy kimerültség, az erős napfény vagy ultraibolya sugárzás, egyéb fertőzések, terhesség, menstruáció, fogászati kezelések, gyomorrontás, tüdőgyulladás - mind kiváltó tényezők lehetnek. A lázas fertőző betegségek, a klímaváltozás, a hormonális változás mind esélyt adnak a vírusoknak, hogy az idegdúcokból az idegkötegeken át a bőrfelszínre vándoroljanak. A nemi szervek környékén jelentkező herpesz kiújulásának gyakran lelki okai vannak: a szexuális kapcsolattól, vagy a partnertől való idegenkedés, esetleg a gyakori partnercsere. A megelőzés érdekében kerüljük a bőrfelületek érintkezését, vagy a nemi kapcsolatot a hólyagok begyógyulásáig. Ne használjunk másokkal közös zsebkendőt és törölközőt.



Kezelés

Rengeteg krémet lehet kapni, amelyek a már kialakult hólyagokat kezelik, de ezek nem előzik meg a kialakulásukat, csak a tüneteket lefolyását próbálják meg lerövidíteni. Sajnos azonban a tapasztalatok azt mutatják sok esetben, hogy egy krém első alkalmazásakor jónak bizonyul, ám másodszorra már semmit sem ér. Mintha a herpeszünk „tanulna” és másodszorra már rá se hederít a gyógymódra. Van egy módszer, melyet rendelőnkben nagy sikerrel alkalmazunk megelőzés céljából. A BioWave 21 LCD készülék segítségével a kezelés segít a már kialakult hólyagok mielőbbi eltüntetésében és az előírt kúra elvégzésével a herpesz a jövőben elkerülhető. Tapasztalataink alapján még legyengült immunrendszer, láz mellett sem jön elő legtöbb esetben. A frekvencia-generátor segítségével a legyengült emberi szervezet, melynek immunrendszere már nem képes maga az adott baktériumokat, gombákat vagy parazitákat legyőzni, eredményesen megtisztíthatóvá válik. Bővebb információt olvashat a készülékről itt: http://www.r-medical.hu/zapperkeszulek

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr213741298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása