A magnézium az egyik legfontosabb nyomelem, amire a szervezetünknek szüksége van. Mivel ezt szervezetünk nem képes előállítani, ezért ennek pótlásáról magunknak kell gondoskodni. A kálium mellett a magnézium is megtalálható testünk összes sejtjében. Szervezetünk anyagcseréjének minden folyamatában szerepet játszik, nélkülözhetetlen az enzimek működéséhez, illetve a nukleinsavak, proteinek és lipidek szintéziséhez.

Az emberi testben előforduló ásványi anyagok közül, a magnézium fordul elő a legkisebb arányban. Átlagos embernél ez mindössze 25-30 gramm magnéziumot jelent, aminek a túlnyomó többsége (50-60%-a) a csontokban található. Szükség van magnéziumra az energiatermeléshez, az izmok és az idegrendszerünk működéséhez, a fogak és csontok felépítéséhez. Aki stresszes életmódot él, nehéz fizikai munkát végez, annak különösen oda kell figyelnie a megfelelő mennyiségű magnézium pótlására, mert a mai feldolgozott élelmiszereink már jóval kevesebb mennyiségben tartalmazzák a magnéziumot, mint régen és ez sajnos már nem elegendő egy feszített munkatempójú életvitelhez.

 

Éppen a fejlett országokban okoz több problémát, ahol virágzik a feldolgozóipar. Ahol kevesebb tartósított élelmiszert fogyasztanak, ott jóval egészségesebbek az emberek. Ha már ezt kell fogyasztanunk, legalább valamilyen módon figyeljünk oda, hogy ne alakuljanak ki hiánybetegségek. Étrend kiegészítő formájában is hozzájuthatunk a szükséges mennyiséghez. Általában kalciummal együtt ajánlott fogyasztani 2:1 (kalcium:magnézium) arányban. Rövid és hosszútávon is kialakulhatnak betegségek magnézium hiányból eredően: szívritmuszavar, fáradtság, izomgörcsök, szívbetegség, cukorbetegség. Különösen testépítők esetén szükséges sok-sok magnézium, mert a fehérjék nagy mennyiséget képesek elvonni belőle. Több kutatási eredmény szerint igen jelentős eredmények érhetőek el a szívritmus zavarokkal, infarktuson átesett embereknél, magnézium segítségével. Magnéziumhiány kialakulhat az egészségtelen, mozgásszegény életmód miatt is, krónikus stessztől, a mértéktelen alkohol-, drog- és cigarettafogyasztástól, elégtelen táplálkozástól. Fontos pótolni terhesség, szoptatás, klimatérium esetén, illetve gyerekkorban.

A Q-10 vitaminhoz hasonlóan a magnézium is segít energiával ellátni a szív izomzatát, javítva a keringést. Magas vérnyomásban szenvedők esetén is hozhat javulást, persze itt nagyon fontos, hogy a konyhasó bevitelét csökkentsük, mert különben hiába várjuk az eredményeket. Cukorbetegeknél pedig segít szabályozni vércukorszintet. Testépítők szokták cinkkel együtt fogyasztani, mert így hatásosabb, akárcsak a C-vitamin esetében, ahol szintén jobban hasznosul, ha egy kis cink támogatja.

Hiánya:
-    visszaveti a csontnövekedést
-    szívritmuszavart okozhat
-    növeli a trombózis kockázatát
-    növeli a szívizomelhalás kockázatát
-    depressziót okozhat
-    szédülést, koncentrációzavart, fejfájást okozhat
-    viselkedészavart, étvágytalanságot okozhat
-    magas vérnyomást okozhat


További előnyei:
Vizsgálatok szerint lehetséges, hogy magnéziummal megelőzhető az öregkori (2-es típusú) cukorbetegség. Meglévő betegség esetén is gátolhatja a szövődmények terjedését. A légutakat kissé képes tágítani a magnézium, ami kedvező hatást gyakorolhat az asztmára és hörghurutra. Csontritkulásos betegségek megelőzésében, kezelésében is nagyon hasznos segítőtárs lehet a magnézium. Menstruációs időszakban a görcsöket enyhíti.

Természetes magnéziumforrások:

Sok magnézium található a tengeri hínárban (760mg/100g), a búzakorpában (490), a búzacsírában (336), a mandulában(270), kesudióban (267) és a szójában (88). Nagy általánosságban igaz, hogy az olajos magvak, gabonák (itt a teljes kiőrlésű lisztre gondoljunk), hüvelyesek, a sötétzöld levélzöldségek, jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaznak.

Figyelmeztetések, esetleges mellékhatások:
Akik veseműködési problémákkal küszködnek, csak az orvos utasítására szedhetnek magnéziumtartalmú készítményeket. Ugyanis a felesleges mennyiség kiürítődik a vizeleten keresztül, ám ha ez nem történik meg, akkor a vér magnéziumkoncentrációja megemelkedik, ami kifejezetten veszélyes lehet. Túlzott mértékű fogyasztása esetén hasmenés, émelygés fordulhat elő. Ennél súlyosabb tüneteket csak akkor tapasztalhatunk, ha a szervezet nem képes kiüríteni a felesleget: izomgyengeség, letargia lesz úrrá rajtunk.

Tiltás:
A magnéziumot nem tiltják sehol sem, de azért oda kell figyelni az ésszerű használatára. Nincs mérgező hatása.

 
életkor szükséglet
(milligramm)
  férfi
Félévesnél fiatalabb 50
7-12 hónap 70
1-3 év 150
4-6 év 200
7-10 év 250
11-14 év 350
15-18 év 350
19-30 év 300 350
31-60 év 300 350
60 év felett 300 350
  szükséglet
(milligramm)
  férfi
Várandósság 450 -
Szoptatás 450 -
Nehéz fizikai munka - 450
Stressz 500
Dohányzás 400
Alkohol fogyasztás 500
Menopauza 300 -
 

Ön is depressziós? Gyakran szédül, fáj a feje, nem tud koncentrálni? Sokszor étvágytalan?

Páciensek gyógyulási esélyei megnövelhetők a praxis Magyarországon egyedülálló diagnosztikai és terápiás készülékcsalád - objektív értékeket megjelenítő - támogatásával.

    Egészségpénztári partnereinkről és egyéb kedvezményekről itt tájékozódhat: http://www.r-medical.hu/partnereink
     
    Ha a részletekről további tájékoztatást szeretne, kérjük, hívjon bennünket. Szívesen állunk rendelkezésére, hogy kérdéseit személyesen vagy levélben megválaszoljuk:
    +36 30 616 1037
    info@r-medical.hu 


Online bejelentkezés: www.r-medical.hu/idopontkeres
Időpont egyeztetés: +36 30 616 10 37

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr962311960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása