A sárgarépa az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk, mely egész évben beszerezhető. Alapvető vitaminforrás a szervezet számára. Rendszeres fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra. Magas rosttartalma segíti a belek tisztulását, a salakanyagok lerakódását. Kutatások szeint napi két nyers sárgarépa (20 dkg) fogyasztása átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét. Immunrendszer erősítő, regeneráló tulajdonságai is vannak.
Tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat. Legnagyobb értékét a magas béta-karotin tartalma jelenti, de más karotinokban is bővelkedik. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, mely fontos a jó látás és a nyálkahártyák szempontjából.
 

Az A-vitamin hiányának legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol nincs jelen (A-vitamin). A fejlődő országokban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A-vitamin-hiány.

Gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Ezért is tartalmazza a legtöbb bébiétel.

Savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését. A sárgarépa gyógyítása láncszerű. Ha a máj tisztulása megindult, a bőr szépségén is észrevehető. Mivel a máj raktározza a nehézfémeket, ha le van terhelve a máj, ezek a fémek bejutnak a sejtek közé is. A sárgarépa segít kivonni ezeket a fémeket.

Hatékony immunserkentő, fokozza a csecsemőmirigy működését. Karotinpótlással javíthatók az immunválaszok, napi természetes béta-karotin bevitel jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát, akivitását, különösen a T-sejtekét, melyek csökkenése jellemző rák- és AIDS betegeknél. Azoknál a népcsoportoknál, akik étrendjében sok a karotionidban gazdag gyümölcs és zöldség, kevesebb a daganatos betegségek (főleg tüdőrák) aránya. Az étrendi béta-karotin csökkenti a hámeredetű tüdő, bőr, méhnyak, légúti, gyomor és vastagbél daganatok számát.

A sárgarépalé tisztítja a beleket, serkenti a mellékvese munkáját, és ezáltal a hasnyálmirigy működését. Ízületi gyulladás leküzdésében is segít a fogyasztása.

A sárgarépa a legtöbb zöldségélével ellentétben főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers répa béta-karotin tartalmánk csak 25%-t tudja hasznosítani, míg főzve a sejtfalak károsodása miatt és az ételben jelen lévő zsírok miatt több mint a fele hasznosulhat.

Receptek

Látás javítására koktél:

Hozzávalók:
2 sárgarépa
1 narancs
1 alma
Daraboljuk össze és préseljük ki gyümölcscenrifugában. Frissen fogyasztjuk!

Sárgarépakrém leves
Hozzávalók:

(1 személyre):
250 g sárgarépa
1 piroshúsú paprika
fél fej hagyma
fél dl 12 %-os tejföl
1 evőkanál olivaolaj
só, kakukkfű, bors

Elkészítés:
A paprikát sütőben megsütjük, majd 10 percig újságpapírba csomagolva állni hagyjuk, héját lehúzzuk, kicsumázzuk, felaprítjuk. A répát felkockázzuk és hagymával, olivaolajjal, borssal együtt megpároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott paprikát. Mindezt botmixerrel összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és felfőzzük. Kakukkfűvel megszórva tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr631481877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása