Újra itt a tök szezon. Nemcsak finom, hanem élettanilag is nagyon fontos zöldség. A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és ezzel egyidőben csökken a vér cukortartalma.
A főzőtök fiziológiás értékei elmaradnak a többi zöldségfajétól, mivel fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma csekély, ugyan úgy, mint vitamintartalma, viszont fontos értéke a kiváló rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom.
A termésben található magvak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban, de található bennük még fitoszterol, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is.

Sütőtökös gnocchi zsályás vajban
 
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sütőtök
18 dkg liszt
5 dkg reszelt parmezán
1 tojás
10 dkg vaj
2 evőkanál felaprított friss zsálya
 
Elkészítés:
160 fokon a nagyobb darabokra vágott tököt héjastól kb. 1 és negyed óra alatt puhára sütjük. Élénk sárga színű és nem sok víztartalmú tököt válasszunk

Ha kihűlt, kikaparjuk, és nagy tálba tesszük, villával vagy krumplinyomóval, de semmi esetre sem mixerrel törjük át. Ezután rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a parmezán felét, a felvert tojást, egy csipet borsot és jól összegyúrjuk. Lisztezett deszkára tesszük és még 2 percig gyúrjuk, hogy szép sima tésztát kapjunk. Belisztezett kézzel hosszú kolbászokat sodrunk belőle, ezeket felvágjuk és oválisra formázzuk.( tipp: egy villa hátával klassz csíkokat lehet bele görgetni, így még jobban felveszi a mártást) Gyerekeket is be lehet vonni a munkába, élvezni fogják és szívesebben esznek a végeredményből, ha az ő kezük is benne van. Bő, sós vízben, kisebb adagokban 2 percig főzzük. Ha felúsznak a víz tetejére, akkor vannak készen, leszűrjük, lecsepegtetjük, melegen tartjuk.
Vajat olvasztunk, beletesszük a friss, felaprított zsályát. Ekkor fantasztikus illatok kúsznak elő a serpenyőből, amik garantáltan odacsalogatnak mindenkit a konyhába.
Tálaláskor a gnocchit tányérra tesszük, meglocsoljuk a zsályás vajjal, reszelt parmezánnal meghintjük. Egy kis frissen őrölt borsot nagyon szeret a tetejére.

 
Egy adag tápértéke:
20 g fehérje, 35 g zsír, 55 g szénhidrát, 5 g rostanyag, 115 mg koleszterin, 2465 kJ energia, 590 kalória

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr441398804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása