Dögös tökös
Címkék: cukorbetegség egészség természetgyógyászat tök biorezonancia immunrendszer zapper
2009.09.22. 09:37
Újra itt a tök szezon. Nemcsak finom, hanem élettanilag is nagyon fontos zöldség. A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és ezzel egyidőben csökken a vér cukortartalma.
A főzőtök fiziológiás értékei elmaradnak a többi zöldségfajétól, mivel fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma csekély, ugyan úgy, mint vitamintartalma, viszont fontos értéke a kiváló rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom.
A termésben található magvak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban, de található bennük még fitoszterol, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is.
Sütőtökös gnocchi zsályás vajban
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sütőtök
18 dkg liszt
5 dkg reszelt parmezán
1 tojás
10 dkg vaj
2 evőkanál felaprított friss zsálya
Elkészítés:
160 fokon a nagyobb darabokra vágott tököt héjastól kb. 1 és negyed óra alatt puhára sütjük. Élénk sárga színű és nem sok víztartalmú tököt válasszunk
Egy adag tápértéke:
20 g fehérje, 35 g zsír, 55 g szénhidrát, 5 g rostanyag, 115 mg koleszterin, 2465 kJ energia, 590 kalória
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.