Hazánkban rengetegen dolgoznak stresszes munkahelyen, ahol állandóan meg kell felelni, mindig félve attól, hogy ha valamit nem jól csinálnak, elveszíthetik jól fizető állásukat. Ezek az emberek hatványozottan veszélyeztetettek, hogy kialakul náluk a "menedzserbetegség".

De mi is ez pontosan?

Tüntek

Mivel a stressz nem fáj, a következő jelekből tudunk következtetni, hogy mi is "elkaptuk" a menedzserbetegséget.

  • ingerültség
  • fáradékonyság
  • türelmetlenség
  • gyakori hangulatváltozások
  • alvászavar
  • fejfájás
  • hátfájás
  • hajhullás
  • szexuális- és étkezési probléma
  • magas vérnyomás
  • csökkent teljesítőképesség

A tartós működési zavarok és az ezzel járó immunrendszer fokozatos gyengülése miatt súlyosabb, szervi megbetegedések következnek, mint a szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, emésztési zavarok, pszichés betegségek (pánikbetegség, depresszió, szorongás).

Stressz adaptáció

A stresszt valamennyien egyedileg, élethelyzetek, egészségi állapotunk szerint éljük meg. Pszichológiai témájú kutatások szerint vannak olyan típusú személyek, akik fogékonyabbak, nagyobb eséllyel esnek áldozatul a szív- és érrendszeri betegségeknek. Ők az A-típusú személyek. Ez azzal magyarázható, hogy az idegrendszerük sokkal intenzívebben reagál a stresszhatásokra, ezáltal olyan ingerek is megnövelhetik a pulzusszámukat, amik más embereknél csak jelentéktelen apróságoknak tűnhetnek.

Az A-típusú személy jellemzői: állandó versenyfutásban van, gyakran türelmetlen, sokszor regaál dühösen, agresszívan, nem tud lazítani, mindig egyre többet akar teljesíteni. Náluk sokkal hamarabb alakulhat ki szervi elváltozás a stressz következtében.

Kiégés / burn out szindróma

Az állandó stressz és idegeskedés, a krónikus érzelmi megterhelések, a pihenés nélküli tempó, a teljesítőképesség határának állandó túllépése, a túlhajtottság felemészti az energiákat. Ez kimerüléshez, kiégés-szindrómához vezet, ilyenkor kezdenek jelentkezni a testi és lelki panaszok. Súlyosabb fázisában munkaképtelenséget is okozhat. Németországban hivatalosan is betegségnek nevezték el. Kialakulásának központjában az irreális munkahelyi elvárások, a növekvő stressz, a fokozott leterheltség, illetve az alacsony erkölcsi és anyagi megbecsültség állnak. A tünetegyüttesből való kiút az életmód és az önmagukról való gondolkodás átszervezése, az önismeret bővítése, a saját igények, értékek, célok és elköteleződések felismerése által lehetséges, s gyógyítása komplex terápiát igényel.

Megelőzés

Legfontosabb, hogy megpróbáljunk minél kevesebbet idegeskedni, pozitívan gondolkodni, a terhelés és pihenés egyensúlyát megtalálni, a stressz során kiválasztott hormonokat a sport-mozgás során keletkezett hormonokkal semlegesíteni. Minden embernek más hoz eredméynes pihenést, de ügyelni kell arra, hogy az túlfokozott életvitelt aktív, jó érzéseket keltő tevékenység váltsa fel! Ezért egy jó könyv mellett lehet egy jó nagy séta, vagy sportolás, mozi, jóga stb. Sokszor már az is egy gyors segítség lehet, akár a munkahelyünkön is, ha becsukjuk a szemünket és elképzelünk egy számounkra megnyugtató, kellemes helyet, így rövid időre, ha gondolatban is, de ki lehet lépni a stresszes helyzetből. Fontos, hogy megpróbáljuk ezeket a nyugtató dolgokat, és a kimerültség tüneteit ne alkohol- és kávéfogyasztással, illetve nyugtatók vagy altatók szedésével enyhítsük. Ezek csak ideig-óráig képesek a tüneteket csökkenteni, de a valódi problémára nem hoznak megoldást.

Aki stresszes és nagy felelősséggel járó munkát végez fontos, hogy a munka mellett fokozott figyelmet fordítson a kikapcsolódásra, így megtarthatja testi és lelki egyensúlyát.

Mivel a stressz okozta elváltozásokat lopakodva veszik testünket birtokba, elengedhetetlen, hogy rendszeri orvosi vizsgálatra járjunk. Az objektív orvosi készülékek korai, még megfordítható szakaszban ismerik fel a még nem érezhető jeleket. Ezért amennyiben észlelt már magán a fent leírt tünetekből egyet vagy többet egyidejűleg, ajánlatos mielőbb ezen területre szakosodott orvoshoz fordulni!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr731306758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása