Graves-Basedow kór

Egy autoimmunnak nevezett pajzsmirigy-rendellenesség áll a háttérben. Szerencsére a betegség gyakorlatilag mindenkinél nagyon jól gyógyítható. A lényege, hogy a szervezet a pajzsmirigy sejt működését serkentő agyalapi mirigyben termelődő TSH nevű hormon pajzsmirigysejtben lévő kötőhelyét (TSH-receptort) idegenként ismeri fel, és ellene ellenanyagot termel. Születésük óta hajlamos a betegségre az emberek 5-10%-a. A meglévő hajlam  mellett legtöbbször valamilyen komoly idegi-pszichés megterhelés váltja ki a betegséget. Ilyen lehet egy komoly családi konfliktus vagy tragédia, egy szokatlan idegi megterhelés (egyetemistáknál az első vizsgaidőszak), más ok miatt végzett műtét vagy éppen egy terhesség. A Graves-Basedow kór hátterében genetikai hajlam és környezeti tényezők állnak: ilyen a dohányzás, a stressz és a szülés utáni időszak, illetve bakteriális vagy vírusfertőzések.

A Graves-Basedow kór a nevét Robert James Graves (1796–1853) dublini, illetve Carl A. Basedow (1799–1854) merseburgi gyakorló orvosról kapta, akik a betegség tüneteit leírták. Az angolszász nyelvterületen elsősorban Graves-kórnak, a kontinensen inkább Basedow- kórnak nevezik a betegséget.

A túlműködés tünetei

A betegség egyik tünete a pulzusszám megemelkedése, állandó, nyugalomban is magas volta. A szívre gyakorolt serkentő hatás miatt a szívfrekvencia felgyorsul, esetleg ritmuszavarok lépnek fel. Egyes esetekben nőhet a vérnyomás, emelkedik a testhőmérséklet, élénkebbek a bélmozgások. A másik fontos tünet, hogy a megnövekedett étvágy ellenére is hetek alatt 5-10 kg-ot fogy az érintett. Emellett nagy fokú nyugtalanság, alvászavar, fáradékonyság,  izomgyengeség, kézremegés, izzadékonyság, nehézlégzés, gyakoribb székletürítés tapasztalható. A meleget sok beteg nagyon nehezen viseli el. Az idegrendszer érintettsége miatt a végtagokon, különösképp a kinyújtott ujjakon finom hullámú remegés léphet fel, jellemző az idegesség, az alvászavar. Fogamzóképes korú nőknél előfordulhat a menstruáció ritkábbá válása és a libidó csökkenése is.

Graves-Basedow kórhoz társuló szemészeti problémák

A gyakoribb enyhe esetekben is észlelhető néhány tünet. Ezek a csillogó tekintet, a szemnek az akár kismértékű dülledtebbé válása esetén is észlelhető fényérzékenység. Utóbbi túl az irritatív hatáson, a szem vörösségét, nem fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladást okozhat. Sokan panaszkodnak idegentest érzésről, amit a szem dülledtebbé válása miatti fokozott kipárolgás okoz. Súlyosabb problémát jelent a mindennapi tevékenységeket is gátló kettős látás. Hasonlóan a súlyos problémák közé tartozik, ha a szem oly mértékben kidülled, hogy a szemgolyót nem fedi el a szemhéj.

Idegrendszeri problémák

A beteg ember ingerlékeny, gyakori hangulatingadozásai vannak. A koncentrálás nehezen megy, a gyerekek rontanak az iskolai eredményeiken. Rosszul alszanak, nyugtalanul forgolódnak. Az idegrendszeri zavarok akár súlyos pszichés zavarokig is vezetnek.

Fontos betartani

Fontos, hogy a kezelés során néhány dolgot betartson a beteg. Nem javasolt napozni, mert a betegség rosszabbodását válthatja ki, ugyanígy kerülendő az alkoholfogyasztás is. A stresszhelyzetek kerülése is javít a betegségen. A dohányzás rendkívüli mértékben ronthat a szem állapotán, feltétlenül abbahagyandó. Amennyiben gyógyszeres kezelést kap a beteg a túlműködés megszüntetésére, láz, illetve torokgyulladás esetén vérképet kell ellenőriztetni, mivel ezeknek a gyógyszereknek egy ritka, de súlyos mellékhatása lehet a fehérvérsejtek bizonyos típusának kóros csökkenése, amit időben észre kell venni.

A gondozást és a kezelés irányítását endokrinológus szakorvos végzi!


Érzi magán az alábbi tüneteket: nyugtalanság, alvászavar, fáradékonyság,  izomgyengeség, kézremegés, izzadékonyság, nehézlégzés, gyakoribb székletürítés? Érzi a szemén, hogy dülledtebb? Gyorsabban ver a szíve? Megnövekedett étvágyhoz képest mégis fogy?


Tudja-e, hogy Magyarország egyik legjobb hormonspecialistája Dr. Bérzcy Judit, belgyógyász, endokrinológus, természetgyógyász 2010 májusában megkezdte rendelését a Rózsadomb Medical Centerben?

Mottója: Természetes gyógyulás orvosi segítséggel

  • Diagnosztika és terápia
  • Speciális programok: Komplex candida program, testsúlycsökkentés, teljes körű méregtelenítés, vezetett egyéni léböjt, immunerősítés, revitalizáló, salaktalanító kúrák
  • Komplex pajzsmirigy terápia
  • Gyomor-bélrendszeri kúrák, savtalanítás
  • Meddőség-, egészséges baba program
  • Daganatos betegségek
  • Gyógyulást támogató speciális kúrák

Endokrinológiai-hormonális betegségek:
Pajzsmirigy-, mellékvese, cukorbetegség, fokozott szőrnövekedés, menstruációs zavarok, hajhullás, csontritkulás, klimax.

Belgyógyászat:
Magas vérnyomás, emésztőrendszeri panaszok, vastagbélgyulladás, gyomor-,nyombélfekély, kórós soványság, köszvény, lisztérzékenység, májbajok, zsíranyagcsere zavarok, koleszterin probléma, ekcéma, akné, allergia.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr852226357

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása