A rizs
Címkék: táplálkozás egészség méregtelenítés természetgyógyászat élelmiszer immunrendszer zapper vérnyomáscsökkentő
2009.12.08. 14:45
A rizs az egyik legfontosabb gabonafajta, a világ lakosságának több mint a felének alapvető tápláléka. Alapvetően két fajtája létezik, az afrikai és az ázsiai. Ezen belül is két típus létezik, a hosszú szemű és a rövid szemű. A rövid szemű rizs a japán és thai konyhára jellemző, míg a hosszú szemű rizs indiai eredetű. A rövid szemű rizs az egészségesebb, a “belek szivacsának” is nevezik.
Élettani hatása:
Legmagasabb tápértéke a barnarizsnek van, ugyanis a hántolás és fényezés során a B-vitaminok mintegy 70%-át, a vastartalom 60%-át elveszíti. A hántolt rizsnek magas a glikémiás indexe, ezért nem ajánlott cukorbetegeknek és a túlsúlyban szenvedőknek. A rizs teljes értékű táplálék, egészséges, komplex szénhidráttal látja el a szervezetet. Koleszterin- és szódiummentes, nem allergiakeltő, minimális zsírt tartalmaz. Az egyik legkönnyeben emészthető és hasznosuló fehérje. Gazdag aminosavakban, melynek összetétele nagyon hasonló az anyatejben lévő aminosavéhoz. A rizs mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezekből épülnek fel a fehérjék. Ezen kívül tartamaz még a szervezet működéséhez fontos, nem esszenciális aminosavakat is.
Rizsfajták:
Barna rizs: az egyik legegészségesebb és teljes értékű táplálék. Magas a szelén, rost, mangán, magnézium, vas, B1-, B3-, B6 vitamin tartalma, ezenkívül E-, K vitaminok, esszenciális aminosavak és nyomelemek is vannak benne. Magas rosttartalma miatt segíti a belek megfelelő működését, felszívja a salakanyagokat, segít a székrekedésben. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az epekő. Ideális méregtelenítésre. A maga szelén tartalom segít megelőzni a bélrák, mellrák és egyéb rákos megbetegedések kialakulását. Csökkenti a koleszterin szintet, ezáltal megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek. Kíváló fehérjeforrás. Stabilizálja a vércukor szintet. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel gluténmentes.
Basmati rizs: Az indiai konyha alapköve. A Himalája lábainál termesztik már évszázadok óta. Hosszúszemű, és kissé illatos - a neve is azt jelenti, hogy az illatok gyöngye. A világ legjobb rizsének tartják - nem csoda, hogy évszázadok óta exportálják az Arab és Európai országokba. Íze aromás, kissé diós.
Rizottó rizs: A leghíresebb rizottó rizs az Arborio, amely apró szemű rövid rizs. Más, rövid szemű rizs is alkalmas rizottónak. A rövid szemű rizs fajták elsősorban japán ételek és desszertek készítésére alkalmasak.
Jázmin rizs: Thaiföldről származik, illatos rizsnek is nevezik. Helyettesíthető a Basmáti rizzsel. Nagyon finom, aromás rizsfajta, kiváló ázsiai ételekhez. Nem ajánlott süteménykészítéshez vagy rizottó típusú ételekhez.
Fekete rizs: Indonéziából és a Phillipines szigetekről származik. Íze mogyoróra emlékeztet, nagyon finom fehér rizzsel elkeverve vagy rizs süteményekhez. A Kínában termesztett változata nem ragadós, és nagyon finom curry mellé – ezt néha vörös rizsnek is nevezi, mert a színe mély lila.
Vörös rizs: Rövid szemű rizs, kissé rágós, íze diós. Színe vörösebb lesz fözéskor. Finom barnra rizzsel kombinálva.
Vadrizs: A vadrizs valójában nem rizs, hanem egy vízi fű magja. Sioux and Chippawa-ból származik. Hosszú, fekete szemű, kissé rágós, és diós ízű. Tovább kell főzni, mint az átlagos rizst. Nagyon finom salátákban, levesben, vagy más rizzsel kombinálva. Továbbá nagyon egészséges – magas a protein, B6 vitamin, cink, magnézium tartalma.
Ragadós rizs - Rövid szemű rizs: glutinous tartalma végett ragadós, kissé nyálkás. Elsősorban Észak-Thaiföldön és Kínában termesztik. Az örőlt változata fehér, az őröletlen fekete. Kínai és Thai ételekhez való, de kíváló rizs-alapú sütemények készítéséhez is.
Amerikai hosszú rizs - Cariline rizsnek is nevezik, mert South Cariline-ban termeleik. Ez a legnépszerűbb rizs Amerikában. Hasonlít az Európában termelt hosszú szemű rizsre. Főzés után kissé ragadós, és mivel nincsen jellegzetes íze, illata, így Európai ételek mellé kiváló köret.
Félkész rizs - Ez lehet barna, fehér hosszú vagy rövid szemű rizs. Őrlés előtt félig megpárolják, így nem veszít el annyit a vitaminokból, mint a fehér rízs. Sokszor hozzáadnak B viamint és vasat. Elkészítése könnyü - maximum 10 percig kell csak főzni.
Felfújt rizs - A felfújt rizst magas hőnyomás alatt párolják. Könnyű és ropogós, kiváló süteményekhez, kekszekhez vagy reggeliként.
- Szeretné tudni, hogy melyek az ön szervezete számára a legmegfelelőbb élelmiszerek?
- Magas a vérnyomása? Netalán cukorbeteg? Szívpanaszai vannak?
Rendelőnkben egyedülálló módon a Prognos® ProNutri® rendszerrel 500 féle élelmiszer vizsgálata alapján tudjuk megállapítani az egyén élelmiszerallergiáját vagy érzékenységét.
A ProNutri®:
- egyedi, személyre szabott javaslatot tesz egy táplálkozási programra
- elemzi és kimutatja a napi táplálékbevitelhez optimális élelmiszereket
- kizárja azokat, melyeket a szervezet egy adott időszak alatt átmenetileg nem tolerál
- egyéni elemzés után megmutatja az alkalmasnak talált élelmiszerek kalória, koleszterin, nátrium és kálium összetételét
- feltárja az egyes élelmiszerek okozta összeférhetetlenséget, melyek különböző diéták és fogyókúrák által keletkezhetnek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.