A szőlőtermelés végigkíséri az emberiség történelmét és kultúráját a homéroszi időktől kezdve. Magyarországon már a rómaiak, az avarok is foglalkoztak vele. Számtalan színű és ízű, bogyónagyságú fajtája ismert, az apró szemű, szinte fekete félvad fajtától az ujjbegynyi sárga "kecskecsöcsű" nemesített csemegeszőlőig. Megkülönböztetünk bor és csemegeszőlő fajtákat, de sok fajta ún. kettős hasznosítású (például Oporto, Chasselas, Irsai Oliver). A gyümölcs és a belőle készült nedű népszerűsége a mai napig töretlen, apró magjainak kivonata pedig antioxidáns flavonoidjainak köszönhetően Európában az egyik legkedveltebb gyógykészítmény.

Akár napokig fogyaszthatunk csak szőlőt és gabonaféléket (pl. barna kenyeret), hiszen szinte minden, a szervezet számára fontos tápanyag megtalálható bennük. A lédús gyümölcsök közül 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs. A szőlő jó káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot (vas, magnézium, réz, cink, szelén) és vitamint (az összes B-vitamint, valamint C-vitamint) is tartalmaz, bár a káliumon kívül a többi mikrotápanyagból csak kisebb mennyiséget. C-vitamin-tartalma például huszad része a kiviének.

A szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot - szőlőcukrot - tartalmaz, ezért kúraszerűen is ajánlható vérszegény, legyengült szervezet számára, daganatos betegségek, székrekedés, aranyér, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként és női betegségekre is. Maga a gyümölcshús illetve lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás, ráadásul a szőlő héjában és magjában antioxidánsok, gyógyító erejű ásványi anyagok találhatók, mint például a kálium és a szelén. A szőlőmag kivonata, a szőlőmag-olaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Vitamin és ásványi anyagtartalma, vértisztító hatása miatt természetes afrodiziákumként is számon tartják.

A káliumnak köszönhetően jó vízhajtó, elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken át, segít a vese- és hólyagkövesedés megszüntetésében, valamint csökkenti a premenstruációs tüneteket. Tisztítja, méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epeelválasztást és a bélmozgást, ugyanakkor a nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is jelentősen csökkenti.

A szőlő alacsony energiatartalma mellett (100gramm-ban 74 kcal) 80%-ban tartalmaz vizet és rosttartalma is említésre méltó, így minden fogyókúránál, tisztítókúránál használható.

A gyümölcsben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladásgátló hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló erejét nem véletlen, hogy a szőlőt hagyományosan a lábadozó betegek "gyógyszerének" tartják.

Ezek közül a kémiai vegyületek közül több az addig ismert legerősebb antimutagén hatást fejtette ki állatkísérletekben, emellett antioxidáns aktivitással is rendelkezik, így kedvez a rák megelőzésének. A polifenolok segítenek még a vérnyomás és vércukorszint szabályzásában, valamint rugalmasan tartják a véredényeket.

A szőlőmagkivonat többszörösen felülmúlja a C- vagy az E-vitamin antioxidáns hatását, szívbarát és rákellenes tulajdonságai miatt vált népszerűvé. Javítja az erek állapotát; csökkenti a szívinfarktus és a szélütés veszélyeit, erősíti a hajszálereket, fokozza a véráramlást. Antioxidánsként védenek a sejtek genetikai anyagát érő hatások ellen, amelyek a rák kialakulásában játszanak szerepet. A vörös és fekete szőlő ellentétben a zöld szemű fajtákkal gazdag antioxidáns hatású (bio)flavonoidokban, melyek a szabad gyököket közömbösítve védelmet nyújthatnak a rák, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben. A gyümölcs e jó tulajdonságaiban a belőle készült bor is osztozik. Számos vizsgálat egybehangzó véleménye szerint napi 12 deci vörösbor elfogyasztása elsősorban a középkorú és idősebb férfiaknál csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Csökkenti a vérrögképződés veszélyét, de nem mérsékli a vér koleszterinszintjét, sőt újabb kutatások kimutatták, hogy napi 1-2 pohárnál több vörösbor még emelheti is a koleszterinszintet, s ezzel fokozhatja az érelmeszesedésre valóhajlamot. Étkezés közben fogyasztva a bor (nem csak a vörös) segíti az ételben lévő vas felszívódását.

A szépségápolásban is használhatjuk a szőlőlevet. Pár csepp citromlével, hintőporral és olajjal összekeverve frissítő arcpakolást nyerünk. Az éretlen szőlőfürt kipréselt leve fehéríti a bőrt, míg a szőlő metszésekor keletkezett nedvvel szeplőinket halványíthatjuk. késlelteti a ráncok kialakulását.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr942390866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása