Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos az immunrendszerünk védelme. Tippeket hallunk hogyan erősítsük. De míg egyes szerveinket pontosan tudjuk hol vannak, hogy néznek ki, addig az immunrendszert titokzatos védelmező hadseregként tudjuk elképzelni.

De pontosan hogyan is működik?

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, az esetleges védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Elsődleges célja, hogy a szervezet minél gyorsabban és hatékonyabban megszabaduljon a kórokozóktól, de a szervezet saját sejtjeitől is megszabadul, ha hibásan működik.

Vagyis amikor kórokozó hatol a szervezetbe az immunrendszer felismeri és mint betolakodó ellenséget megpróbálja a lehető leghamarabb elpusztítani, közömbösíteni, nehogy elszaporodjanak. Az elfogott antigéneket lebontja és eltávolítja a szrvezetből.

Lépésről lépésre az immunválasz:

  1. behatol a szervezetbe egy antigén anyag
  2. a T-limfociták felismerik és beindítják a védekezési folyamatot
  3. a B-limfociták antitesteket termelnek
  4. az antitestek kapcsolatba lépnek az antigénnel, s antigén-antitest-komplexet alkotnak
  5. a limfociták hatására felszabaduló anyagokat érzékelő falősejtek aktiválódnak
  6. a falósejtek bekebelezik a képződött komplexet és elpusztítják azt
  7. granulociták elpusztulnak és genny keletkezik
  8. a T-memória megjegyzi az antigénre jellemző tulajdonságokat
  9. a B-memória megjegyzi az adott antigén elleni anitestre jellemző aminosav sorrendet.


Fogalmak:

Antigén:

védekezési folyamatot kiváltó anyagok: vírusok, gombák, baktériumok, por, pollen, kémiai anyagok.

A fehérvérsejtek három fő típusa játszik szerepet a védekezésben:

lymphocita (nyiroksejt), leukocita, monocita.

Lymphociták (nyiroksejtek):

A védekezés főszereplői. A vörös csotvelőben és a csecsemőmirigyben termelődnek, innen kerülnek a nyirokszervekbe. Úgy képzeljük el, mintha a szervezetünk egy ország lenne, a limfociták pedig a védelmező katonák, s a nyirok szervek a bázisaik, állomáshelyük.

2 típusa van:

T-limfocita:

A T-sejtek a behatolók minden típusát megsemmisítik, bár elsősorban az antitestek által nehezebben megtámadható vírusok ellen nyújtanak védelmet. Az idegen szöveteket is megtámadják, és ezek tehetők felelőssé az átültetett szervek kilökődéséért is. Úgy működnek, hogy minden behatolót elpusztítanak, a helper (segítő) sejtek pedig közerműködnek ebben. Amikor felfedezik a behatolót, visszatérnek a nyirokcsomókba és átadják az üzenetet a fejlődő lymphocitáknak. Ugyanúgy, mint a B-sejtek, a T-sejtek is emlékeznek a kórokozók fajtájára.

B-limfocita:

A B-sejtek választéka szinte végtelen, ezeknek minden fajtája csak egyféle antitestet termel. Fertőzéskor az a B-sejt, amelyik megfelelő antitestet termeli, többszörösen osztódik, hogy a kórokozót legyőzhesse. Egyes B-sejtek évekig élnek, és készek újra aktivizálni magukat, ha a kórokozó ismét megjelenik.

Antitest:

5 típus:

  • IgG- Az újszülöttet IgG- típusú immunglobulinok védik a mikroorganizmusoktól az élet első heteiben. Antibakteriális és antivirális hatású. Ide tartoznak az antitoxinok.
  • IgA- a nyál, a könny, az orrváladék, a légúti váladék illetve a gyomor- bélrendszer váladékának az ellenanyaga.
  • IgM- Immunológiai aktivitása nagy, mert felületén számos antigén kötő hely található.
  • IgD- Természetes ellenanyag, de csak nyomokban található meg.
  • IgE- allergénnel kapcsolódva allergiás reakciót okoz: az általa aktivált anyagokból ilyenkor különböző mediátorok szabadulnak fel, amelyek a tüneteket okozzák.


Immunrendszeri betegségek

Autoimmun betegség

Az immunrendszer nem ismeri fel saját struktúráját és saját sejtjeit, szöveteit,, szerveit tekinti idegennek és támadja meg, ezzel gyulladást okozva. A következő betegségek hátterében áll autoimmun folyamat: 1-es típusú diabetes, sclerosis multiplex, Hashimoto thyroiditis, Basedow-Graves betegség, szisztémás lupus, Sjögren-szindróma, rheumatoid arthritis, dermatomyositis, polymiositis... Kiemelt helyei az autoimmun betegségeknek a savós hártyák, mint mellhártya, az ízületi szerkezetek, a pericardium, a vese, és a bőr kapillárisai, de szinte minden szerv lehet érintett. Innen a betegség első jellegzetessége, hogy általában kisebb-nagyobb elváltozások jelennek meg, távoli és egymástól független helyen.

Súlyos immunhiányos állapot

Lehetnek kombinált eredetűek, vagyis veleszületett és a káros környezeti hatások miatt kialakult, de ezek már kora gyermekkorban kiszűrhetők. Sokszor ilyenkor csontvelő-átültetésre kerül sor. Megnyilvánulhat gyakori, visszatérő fertőzésekben, mint például az arcüreg- vagy tüdőgyulladás.

Másik immunhiányos betegség az AIDS, melyet a HIV vírus okoz. Jelenleg még ez a betegség nem gyógyítható.


Immunrendszeri túlérzékenység (allergia)

Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atka, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek nehézfémek stb. Az allergia az első típusa a túlérzékenységi reakcióknak, mely úgy jön létre, hogy az allergén kapcsolódik az IgE molekulához, mely előidézi a masztociták és bazofilek degranulációját. Az így felszabadult anyagok (citokinek, interleukinek, hisztamin, prosztaglandinok) gyulladást váltanak ki a szövetekben.

Az immunrendszer működését befolyásolják a lelki tényezők is. A fáradtság, az egészségtelen életmód, a stressz, a mozgáshiány gyengíti az immunrendszert, ezért célszerű életmódunk javításával tenni az egészséges immunrendszer fenntartása, megerősítése érdekében.

A fontosabb teendők:

  • megfelelő időtartamú (7-9 órai) alvás,
  • kiegyensúlyozott étkezés
  • (sok zöldség-gyümölcs), az elhúzódó stressz helyzetek kerülése, dohányzás abbahagyása (immunsejtek számának emelése a vérben), mértékletes alkoholfogyasztás, heti öt-tíz alkalommal legalább 15 perces testmozgás (nyirokrendszer hatékonyságának javítása), szükséges vitaminok és nyomelemek természetes vagy mesterséges úton való biztosítása.


Rendelőnkben a különböző módszerek segítségével ki tudjuk szűrni és személyre szabottan kezelni is tudjuk az immunrendszer gyengeségéből fakadó beegségeket, illetve ezek segítségével meg tudjuk előzni ezen betegségek kialakulását.

1. A PROGNOS® rendszer a beteségek korai felismerését teszi lehetővé, még azelőtt, hogy azok tünetet vagy panaszt okoznának, vagy a hagyományos vizsgálatokkal kimutathatók lehetnének (labor, röntgen).

Feltárja a zavart okozó problémás területeket, pontos, személyre szabott terápiát tesz lehetővé. Kimutatja, hogy az adott meridiánon mi idéz elő zavart:

Vírus, baktérium, gomba, parazita terheltség; toxikus hatások
; érzelmi, pszichikai terheltség
; fogászati problémák
; miazmák, öröklött betegséghajlamok; hegek műtétből, sérülésből, balesetből
; geopátia és elektroszmog
; gócok, blokádok
; csakrák energetikai és funkcionális zavarai
; vitamin-, ásványianyag-, aminosav-, hormonhiány...

2. AMSAT® rendszer olyan működési zavarokat mutat ki, amelyek klinikai-morfológiailag nehezen tárhatók fel.

Részletesen megmutatja a gyulladási gócokat vagy zavaró területeket, rejtett vagy krónikus megbetegedéseket, .... a páciens regenerációs potenciálját és lehetőséget biztosít a terápia lefolyásának ellenőrzésére is.

A hagyományos orvosi diagnosztika mellett alternatív-orvosi-természet-gyógyászati diagnózist is lehetővé tesz, mint pl.: nem megfelelő bélflóra, elektroszmog-, toxikus-, nehézfém-terheltség, máj-gyengeség, lépterheltség, stressz-állapot, de kimutathatók vele hormonális vagy anyagcsere zavarok is. A szervezet egészének vagy egyes részei működésének megjelenítésével lehetőség nyílik a megközelítések összekapcsolására is.

3. A Teslagraph®-rendszerrel végzett szívfrekvenciavariabilitás mérés és kiértékelés segítségével a sympathikus és parasympathikus idegrendszer együttműködése könnyen áttekinthetővé válik, illetve kimutathatók az összjáték tartós hiánya következtében kialakulható egészségkárosodások. Az általunk végzett szívvizsgálat kiválóan alkalmas a szervezet stressz-terhelés adaptációs szintjének kimutatására is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr701304867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása