A K vitamin fontos szerepet játszhat az érelmeszesedés, a csontritkulás, a rák és az öregedés védelmében. Az öregedés folyamatának jellemzői, hogy a lágy szövetek (szívbillentyű, mirigyek, vérerek) elmeszesednek. Kutatásokkal bizonyították, hogy ennek oka nem az, amit tévesen hittünk eddig, vagyis hogy a táplálkozással bevitt kalcium okozza, hanem az, hogy az öregedéssel folyamatosan veszítjük el a kalcium egyensúly fenntartásának képességét. A K vitamin segít gyorsan visszaállítani a kalcium egyensúlyt. A K vitamin hatásának károsodása gyors csontritkuláshoz, érelmeszesedéshez, törékeny csontokhoz és a szív- és érrendszer rossz működéséhez vezet. Ezek a betegségek a civilizált országokban a munkaképtelenség és a halálozás vezető oka.
A K vitamint 1929-ben fedezték fel, és kezdetben azt gondolták, csak a normál véralvadáshoz van rá szükség. Fontos szerepe van a csontok és az érrendszer egészségében, fontos a sejtnövekedés szabályozásában, a sejtek vándorlásában, szaporodásában és elhalásában, támogatja az immunrendszer működését és gátolja a krónikus gyulladásokat.
Hogyan alakul ki a meszesedés?

A homocisztein vagy az oxidálódott alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) sérülést okozhat az erek belső falán, az endotheliumban. Az érfal, hogy gyógyítsa a sérülést, kollagén bevonatot képez a sérülésen. Ez a kollagén bevonat magához vonzza és felhalmozza a kalciumot, és egy csontra emlékeztető kemény anyagot képez. Ezt hívjuk úgy, hogy az erek merevvé válnak. Sok kutatás bizonyítja, hogy a K2 vitamin hiánya gyorsítja az erek meszesedését. Ellenben ha megfelelő a K vitamin szint a szervezetben, akkor a csontokban tartja a kalciumot, ezzel megelőzve, hogy az érfalakban rakódjon le. Sok öregedéssel kapcsolatos betegség kapcsolható össze a meszesedéssel. Ilyen betegségek a vesekövek, az ízületi  gyulladás, a szürke hályog, a szívbillentyű elégtelenség, a csonttörés, a ráncos bőr, a csontkinövések, a szenilitás és természetesen a szív erek elmeszesedése. A K vitamin optimális szintjének helyreállítása segíthet megvédeni minket ezekkel a betegségekkel szemben.

Hogyan segít a csontritkulás megelőzésében?


A K2 vitaminnak kulcsszerepe van az osteoclastok túlzott aktivitásának megfékezésében és a csontozat leépülésének megakadályozásában. Az osteoclast nevű sejtek felelősek azért, hogy az elöregedett csontot lebontsák, így elősegítve a megújulását. Ha ezeknek a sejteknek túl nagy az aktivitásuk, legyengítik a csontot és ez csontritkuláshoz vezet. Másik fontos szerepe a csontokban, hogy fokozza az új csont képződését, lehetővé téve, hogy az osteocalcin a vérből a kalciumot a csontokba építse.

K vitamin és a rák kapcsolata

A rákkutatása célja, hogy olyan összetevőket azonosítsanak, amelyek előidézik a rákos sejtek önpusztítását. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a K2 vitamin serkenti a sejtelhalást és az önpusztítást. Laboratóriumi eredmények szerint a K2 gátló hatást fejt ki a myelómák és a nyirokrákok fejlődésére, ami lehetséges alkalmazását jelenti e nem ritka rákokban szenvedőknek és serketi a leukémiás sejtek önpusztítását. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a magasabb K-vitamin bevitel mellett csökkenhet a rák kialakulásának és a daganatos betegség okozta halálnak a kockázata. A kutatók úgy találták, hogy a résztvevők magas  K2 vitamin fogyasztás mellett 28%-kal kisebb eséllyel haltak meg a rák bármely típusában, mint a csoport legkevesebb K2 vitamint fogyasztó tagjai. Dr. Linseisin és kollégái rámutattak, hogy e vitamin gátolni látszik a rákos sejtek növekedését és stimulálni az abnormális sejtek önmegsemmisítő folyamatait.

A K2 vitamin előnyei a K1 vitaminnal szemben


A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a phillokinon. Két fő formáját különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, szintetizálják. A K2 vitamint a vastagbélben egy baktérium termeli, innen a bélfalon át a véráramba jut, ahol a különböző véralvadási faktorok egyikévé alakul. Ezen kívül az egészséges, erős fogak és csontok megőrzéséért felelős fehérjék előállításában is része van. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik. Szintén van provitaminja is, amit menadionnak nevezünk. Bár a szervezetben a K1 vitamin egy része K2-vé konvertálódik, jelentős előny származik a K2 kiegészítő szedésével. A K2 vitamin felszívódása relatíve hatásos, míg a K1 a növényekből viszonylag gyengén szívódik fel.

Szívre gyakorolt hatása

A Rotterdami Szív Vizsgálat (Rotterdam Heart Study) kutatást végzett a K vitamin szívre gyakorolt hatásáról és 4800 személyt követett hét éven át. Akik a vizsgálatban nagyobb mennyiségben fogyasztottak K2 vitamint, azoknál 57%-kal csökkent a szívhalálozás a legkevesebb K2 vitamint fogyasztókhoz képest. Ugyanezt a hatást nem találták meg a K1 vitamin esetében. A nagyobb K2 vitamin fogyasztás az aortában kevesebb kalcium lerakódást eredményezett, míg a kevesebb K2 vitamint fogyasztóknál valószínűbben jelentkezett közepes vagy súlyos meszesedés. A rotterdami vizsgálat mérete és minősége hitelesíti a K2 vitamin és a csökkent szívbetegség kockázat közti erős kapcsolatot, és azt mutatja, hogy a K2 vitamin kedvező kardiovaszkuláris hatása az érelmeszesedés gátlásán keresztül fejti ki hatását.


  • Önnél is jelentkeztek már a meszesedés jelei?
  • Esetleg csontritkulásban szenved?

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr272753246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása