Farrah Fawcett, végbélrák, vastagbélrák, HPV, meridián diagnosztika, biorezonancia, zapper készülékAz elmúlt évtizedekben az emésztőrendszerben előforduló vastag- és végbéldaganatok (colorectalis) száma megtöbbszöröződött, mind a férfiaknál, mind a nőknél ez a második leggyakoribb rosszindulatú rákos elváltozás. Magyarországon évente mintegy nyolc-kilencezer új megbetegedést regisztrálnak, mintegy hatezer(!) ember, azaz egy kisebb városnyi lakosság halálát okozza az, hogy nem ismerik fel időben a betegséget, s ennek következtében nem indul meg idejében a gyógyulás esélyét hordozó terápia.

Leginkább az 50 év felettieket fenyegeti. De nagy a kockázata azoknál is, akik családjában előfordult már hasonló daganatos betegség. Továbbá fokozza a  kockázatot a

zsíros, koleszterin-, fehérje- és kalóriadús étrend

, az ebből következő elhízás, különösen a telítetlen zsírok és vörös húsok túlzott fogyasztásától óvnak a szakemberek.

végbélrák, vastagbélrák, Farrah Fawcett, meridián diagnosztika, biorezonancia, zapper készülékUgyancsak veszélyeztető tényező a szervezetbe számos rákkeltő méreganyagot bejuttató dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a kevés mozgással járó, ülő életmód. Rosszindulatú béldaganatok kialakulására hajlamosítanak a jóindulatú béldaganatok és egyes gyulladásos bélbetegségek is.

Védőfaktorok is léteznek. Ezek közé sorolható a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a belek működését serkentő, rostokban gazdag, valamint sok kalciumot tartalmazó étrend. A rostok azért fontosak, mert általuk gyorsul az emésztés, azaz a rákkeltő anyagokat is tartalmazó bélsár hamarabb keresztülhalad az érintett bélszakaszokon, s ezzel kevesebb idő marad a káros anyagok visszaszívódására. Másrészt a zöldségek és gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma is hozzájárul az egészség megtartásához.

Farrah Fawcett, a Charlie angyalai sztárja 62 éves korában végbélrákban húnyt el. A halála előtt az amerikai színésznő beleegyezett, hogy kórházi kezelését és a betegséggel való küzdelmének mindennapjait televíziós dokumentumfilmen kövessék nyomon. Kezelőorvosa, dr. Lawrence Piro a héten elmondta, hogy a híresség tudta: a végbélráknak azt a típusát, amely megtámadta, nem tudja legyőzni, ezért rá akarta irányítani a figyelmet a tudatosság szükségességére. Igen sokan a Farrah's Story (Farrah története) című dokumentumfilmből szereztek tudomást erről a ráktípusról, melyet tünetei alapján esetenként összetévesztenek az aranyérrel. Egészségügyi szakemberek szerint nagyon fontos, hogy beszélni kezdtek a témáról az emberek.

vastagbélrák, végbélrák, Farrah Fawcett, meridián diagnosztika, biorezonancia, zapper készülékA vastag- és végbéldaganat korai állapotábanlappangva, teljesen tünetmentesen növekszik. A daganat jelenlétére utalhat az, ha valakinek megváltoznak a székletürítési szokásai, élénk színű vagy sötétbarna véres székletet észlel, hasi panaszok, görcsök jelentkeznek, puffadás, étvágytalanság alakul ki.

Intő jel lehet a hirtelen fogyás, az alsó végtagi visszér vagy visszér-trombózis. Mivel a betegek egy része sokáig nem tulajdonít jelentőséget a panaszoknak, vagy mást sejt azok hátterében, viszonylag gyakori, hogy csak későn fordul orvoshoz, amikor már vészes fogyás, az általános állapot leromlása következik be. Ilyenkor a tumor rendszerint már annyira kiterjedt, hogy más szerveket is behálózott vagy áttéteket képezett.

Ezt a ráktípust sokan a meleg férfiak betegségének hiszik, holott valójában a diagnosztizált és az elhunyt pácienseknek is több mint a fele nő. "Farrah Fawcett mintegy arcot kölcsönöz ennek a ráknak a nők körében" - mondta Mona Saraiya, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Hatóságának (CDCP) epidemiológusa, aki a végbélrákot tanulmányozza.

A pár éve forgalomban lévő HPV-oltás a humán papilloma vírus négy típusával szemben adhat védettséget. Ezeket a vírusokat hozzák összefüggésbe a méhnyak-, az ánusz- és a torok felső részének rákjával, ám a kapcsolat nem kizárólagos az eddigi kutatási eredmények szerint.

A klinikai vizsgálatok tanúsága szerint a vastag- és végbélrákok a jól szűrhető daganattípusok közé tartoznak. A szűréseket 40-50 éves kortól tanácsos elkezdeni, ám amennyiben a családban halmozott előfordulás jelentkezett vagy valamelyik felmenőnél fiatalabb korban fordult elő béldaganat, akkor a rendszeres szűrést akár már a húszas években is el lehet kezdeni. Korábban történt kezdeményezés a népesség általános szűrésére is, ám végül ez a program nem indult el, jelenleg az egyéni felelősségérzeten múlik, hogy valaki szán-e időt a vizsgálatokra.

Vérteszt: a legáltalánosabb szűrési mód, hogy a székletből vértesztet készítenek, a pozitív eredmény esetén további vizsgálatok következnek.

Részleges vastagbéltükrözés (sigmoidoscopia): 3-5 évente ajánlott.

Teljes vastagbéltükrözés (colonoscopia): 5-10 évente ajánlott, a kockázati faktorok megléte esetén gyakrabban.

  • Önnek is vannak székletürítési problémái?
  • 50 év feletti és még nem volt szűrésen?
  • Netán családjában előfordult már hasonló megbetegedés?

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr341749004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása