A legenda szerint 5000 évvel ezelőtt a kínai császár egy bokor alatt pihengetve éppen a meleg vizét iszogatta, amikor arról a szél egy levelet fújt a csészéjébe. Felfigyelt a kellemes illatra, megkóstolta és örömmel tapasztalta kellemes, frissítő ízét. Így fedezték fel a teát, mely befolyásolja azóta is életünket, a gazdaságot és a kereskedemet.

Alapvetően 4 féle teafüvet ismerünk, melyeket a feldolgozási eljárásuk különböztet meg egymástól. A fehér és a zöld tea megy át a legegyszerűbb feldolgozáson. A zöldteának szánt leveleket nem teszik ki oxidációnak, meggátolják a fermentációt. Ezzel a tealevél megőrzi eredeti ízét, zamatát és ettől marad a színe is zöld. Azzal, hogy nem teszik ki a feldolgozás hosszas ártalamainak, megmaradnak benne az értékes természetes anyagok.

A zöld teában nagy mennyiségben megtalálhatók azok az antioxidáns hatású anyagok, a polifenolok, ezen belül is a katekhin nevű vegyület, ami fontos sejtvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Csökkenti a szív megbetegedésének lehetőségét, rákellenes, visszaszorítja a fertőzésekre való hajlamot, távol tartja a meghűlést, a felfázást és az influenzát. A katekhin napozókrémbe vay testápolóba keverve megakadáyozhatja bizonyos bőrákfajták kialakulását.

Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz még vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, nyomelemeket. Tartalmaz C-vitamint, B-vitaminokat, magnéziumot, kéliumot, mangánt, és természetes fluoridot. Minimális mennyiségben koffeint, teint is tartalmaz, ennek köszönhető frissítő, élénkítő hatása.

Szív- és érrendszeri jótékony hatása

Japánban egy kutatás alapján kimutatták, hogy azok között, akik napi öt csésze zöld teát ittak, csökkent a halálozási kockázat, különösen a stroke veszélye, de a rákos megbetegedések is csökkentek. A zöld tea biztosítja a szivet és agyat behálozó erek normális működését, jó állapotának fenntartását. Csökkenti továbbá a koleszterinszintet és a vérnyomást, serkenti a vérlemezkék megfelelő elosztását, azaz higítja a vért. A zöld teának a bármely okból bekövetkező halálozásra kifejtett preventív hatása nőkben erősebb volt, mint férfiakban. A szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező halálozás is a nőkben csökkent legerősebben. Azoknál a nőknél, akik a legtöbb teát itták, a stroke miatti halálozás 31 százalékkal csökkent.

Rákmegelőző hatás

Azáltal, hogy leköti a sejteket károsító szabad gyököket, megakadályozza a hibás sejtek szaporodását. A benne található polifenolok vírus- és baktériumölő hatásuk csökkentik a rák kialakulásánk esélyét, gátolják a daganatkéződést, az áttétek kialakulását, helyreállítják a szervezet egyensúlyát. Enyhíti a kemoterápia mellékhatásait. Elsősorban a tüdő, a mell, a máj, a prosztata, a bél és a bőrrák megelőzésében hatásos. Egereken végzett kutatások bizonyíják, hogy a zöld tea csökkenti a karcinogének hatását a szervezetben, a bőrrákos egerek állapota javult és segített megelőzni a gyomor- és tüdőrák kialakulását. A cigarettafüsttől tüdődaganatossá vált egerek 45%-a javulást mutatott. Japánban, ahol az emberek rengeteg zöld teát fogyasztanak, a tüdőrákosok halálozási aránya a legalacsonyabb a világon - annak ellenére, hogy a cigarettázás mértéke a japán férfiak között a legmagasabb.

Hatása a fogakra

A zöld tea egy természetes fogápoló, levelének igen magas fluoridtartalma végett elpusztítja a szuvasodásért felelős kórokozókat. Segíti továbbá megszilárdítani a fogzománcot is. Persze csak akkor, ha mellőzünk belőle mindenféle ízesítőt.

Segítség fogyókúrázóknak

Orosz kutatók kimutatták, hogy a zöld teában lévő katekinek jótékonyan befolyásolják a vér össz-, valamint az LDL koleszterinszintjét, pozitív hatással vannak a triglicerid szintre és csökkentik a zsírszövet mennyiségét.

Japánban a zöld tea hatását vizsgálták rendszeres fizikai aktivitást végzők körében. Megállapították, hogy magas zsírtartalmú étrend esetén rendszeres fizikai aktivitás mellett 89%-kal csökkentette a testtömeg növekedését, tehét a zöld tea fogyasztása nagymértékben stimulálta a zsír lebontását.

Összefoglalva tehát a zöld tea hatása:

  • csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást
  • serkenti a vérkeringést
  • csökkenti a szívroham veszélyét és az agyvérzés kockázatát
  • higítja a vért
  • gátolja a rák kialakulását és fejlődését
  • erősíti az immunrendszert
  • antibakteriális hatású
  • serkenti az emésztést, rendezi a bélműködést
  • segít megelőzni a fog- és szájbetegségeket
  • megszünteti a fáradtságot
  • vizelethajtó, ezáltal méregtelenítő hatású
  • segíti a tiszta gondolkodást, éberségnövelő, kondícióban tartja az elmét
  • látásjavító, megőrzi a szemgolyó nedvességtartalmát és fiatalságát
  • gátolja a vese-, epe- és a különböző hólyagkövek kialakulását
  • stresszoldó
  • véd az allergiák ellen
  • erőteljes ráncoldó és öregedésgátló, fiatal korban hormonnormalizáló hatása miatt megelőzi a pattanások kialakulását
  • Zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok igazolták. Bebizonyosodott, hogy aki rendszeresen fogyaszt legalább napi 5 csésze zöld teát, az nem hízik el, illetve ha már túlsúlyos, akkor havi egy-két kilogrammot tud fogyni, persze csak akkor, ha betartja az egészséges étkezés szabályait.

 

Fontos tudnivaló, hogy jótékony hatását csak akkor tudja kifejteni, ha cukor és egyéb édesítőszer nélkül fogyasztjuk.

Elkészítésénél fontos szempont:

  • alacsony ásványtartalmú, tiszta, klórmentes vízből készítsük
  • tiszta, rozsdamentes acél forralóban készítsük. Kerüljük a mikrót és a műanyag vízforralót.
  • 2 dl 70 fokos vízhez 1 teáskanál teafű, azonnal lefedve 1-3 percig hagyni kell állni
  • legjobb a máztalan agyagkanna, vagy porcelánkanna. Semmiképp ne fém vagy műanyag
  • ízesítés nélkül fogyasztandó


A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr121371104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása