A kávécserjének több mint 70 faja, ezen belül pedig számos változata ismert. A legjelentősebb három faj a Coffea arabica, a Coffea liberica és a Coffea robusta - a legjobb minőségű kávé az arabica fajtából készíthető. A kávé aromáját a pörkölés során keletkező illékony vegyületek és az italban lévő karbonsavak minősége határozza meg: a 2-metil-valeriánsav csokoládés, a piroszőlősav pedig karamelles aromát biztosít. A kávéban lévő alkaloidok közül a koffein a legjelentősebb és egyben a legismertebb is (az alkaloidok nitrogénatomot tartalmazó, jelentős élettani hatást kiváltó, növényi eredetű vegyületcsalád).

A koffeintartalmú élvezeti szerek (kávé, tea, kóladió, maté tea) közös jellemzője, hogy olyan növényi részekből készülnek, amelyek koncentráltan, a klorogénsav nevű vegyülethez kötötten tartalmazzák az említett hatóanyagot. A jó minőségű kávéfajták koffeintartalma 1-1,5% között van; minőségi követelmény, hogy a pörkölt kávé szárazanyag-tartalmában 1%, vagy ennél több koffeinnek kell lennie. A le nem bomlott klorogénsav ingerli a gyomor nyálkahártyáját, ezért a kisebb koffeintartalmú és a nagyobb klorogénsav-tartalmú kávéból készült ital gyengébb minőségűnek számít. A kávé polifenoljai javítják a sejten belüli kommunikáció hatékonyságát, ami serkenti a sejtmegújulást, az immunitást.

kávé, zöld kávé, rák kockázat csökkentés, Parkinson kór, alzheimer kór, vesekő probléma, zsírégetés, depresszió, fogkóképződést csökent, szekrekedést csökkentSzámos vizsgálatot végeztek a kávé hatásairól, melyből kiderült, hogy a nyers és főzött kávéban található klorogénsav gátolja a szervezetben a glukóz szintézist és kibocsátást. Vagyis a kávét fogyasztóknál 67%-kal csökkent a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. A klorogénsav többek között csökkenti a szénhidrátfogyasztást követő hiperglikémiás kiugrást is. Ezáltal csökkenti az inzulinaktivitást, ami csökkent a zsírlerakódást.

Amerikai kutatások bizonyítják, hogy azok a nők és férfiak, akik napi 5-6 kávét isznak, csökkent a prosztatarák (18%), a mellrák (57%), a vastagbélrák (30%), száj-,torok- és nyelőcsőrák (40%) és májrák (42%) kockázata. A kutatók továbbá azt is cáfolták és be is bizonyították, hogy a szív- és érrendszeri betegségek okozója lenne a rák, sőt, hosszú távon igen jótékony hatású. Rendszeres fogyasztás mellett csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke kockázatát és csökkenti a vérnyomást. Igen, valóban téves az feltevés, hogy a kávé magas vérnyomást okoz. Fogyasztás után azonnal érezhetünk emelkedett vérnyomást, ám valójában az összetevői hosszú távon hatnak és vérnyomás csökkenést okoznak.

További kutatások az bizonyítják, hogy a napi 5 csésze kávét fogyasztók körében csökken a Parkison vagy Alzheimer kór kockázata. A kávéban lévő koffein ugyanis csökkenti a vérben és az agyban lévő amyloid béta fehérje szintjét, ami az Alzheimer kialakulásáért felelős.

Kávé további jótékony hatása:

-    csökkenti a vesekő kockázatát
-    csökkenti az epekő és epehólyag betegség kockázatát
-    serkenti a fogyást és a zsírégetést
-    csökkenti a depresszió kockázatát
-    csökkenti a fogkőképződést
-    csökkenti a székrekedést

Zöld kávé


kávé, zöld kávé, rák kockázat csökkentés, Parkinson kór, alzheimer kór, vesekő probléma, zsírégetés, depresszió, fogkóképződést csökent, szekrekedést csökkentA nagyvilágban Coffea robustaként (nyers kávé) ismert kávéfajta, melyet az Elefántcsont part, Kamerun, Uganda és Angola vidékein termesztenek, alapanyagaiban megegyezik az általunk ismert feketekávéval. Vele ellentétben azonban a zöld kávé elveszítené biológiailag aktív hatóanyagait a pörkölés során. Ezek közül az egyik legfontosabb a klorogénsav, mely felgyorsítja az anyagcserét, így hatékonyan segít a felesleges kilók leadásában. Sőt, egy csésze étkezés után elfogyasztott zöld kávé a szénhidrát zsírrá alakulását is képes csökkenteni. Ezáltal a szervezet a korábban elraktározott tartalékaihoz nyúl, melynek egyenes következménye, hogy szinte leolvadnak rólunk a kilók. Amellett, hogy a zöld kávéban található klorogénsav antioxidáns, véd a szabadgyökök káros hatásaitól is. Azaz lassítja a szervezet öregedési folyamatait. Ezen felül segít a bél – és májrák kialakulásának megelőzésében, koffeintartalma frissít, javítja a koncentrációt, tisztítja a légutakat, a légcsövet, erősíti a szívet és csökkenti az epekő kialakulásának esélyét. Ez utóbbi hatásának oka, hogy a kávé az epehólyagot kontraakcióra serkenti, így a kőalkotó anyagok nem tudnak olyan gyorsan kikristályosodni.

A zöld kávé javítja a sejtek mikrokeringését, ezáltal felgyorsítva az anyagcsere folyamatokat. A benne található klorogénsav korlátozza továbbá a véráramba jutó cukor mennyiségét, így nem emeli meg hirtelen a szervezet inzulinszintjét, ami később - a csokoládhoz hasonlóan - éhségrohamokhoz vezetne.
A klorogénsav képes arra, hogy csökkentse a táplálékban bevitt szénhidrátok zsírrá alakulását. Ez azért is fontos, mert az elhízás első számú felelőse. Ugyanis ha a szénhidrát nem tud zsírrá alakulni, akkor a szervezet a tartalékaihoz fog nyúlni.

A zöld kávé klorogénsav tartalma az eddig legerősebb antioxidáns, 10-szer nagyobb védőhatással bír, mint a zöld teáé.

Egészségpénztári partnereinkről és egyéb kedvezményekről itt tájékozódhat: http://www.r-medical.hu/partnereink
Ha a részletekről további tájékoztatást szeretne, kérjük, hívjon bennünket. Szívesen állunk rendelkezésére, hogy kérdéseit személyesen vagy levélben megválaszoljuk:

 
+36 30 616 1037
info@r-medical.hu

akadálymentes épület

Online bejelentkezés: www.r-medical.hu/idopontkeres
Időpont egyeztetés: +36 30 616 10 37
Online időpont foglalás: 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr714804454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása