Ha két év védekezés nélküli házasélet után sem jön össze a baba, mindkét félnek érdemes meddőségi vizsgálatra menni. A nőgyógyászok gyakran küldik tovább endokrinológushoz a páciensüket és sokszor valóban hormonális eltérések állnak a meddőség hátterében. Dr. Bérczy Judit, a Rózsadomb Medical Center endokrinológusa azonban holisztikus szemléletű természetgyógyász, reflexológusként az életmódbeli és a lelki okokat is kutatja.



Melyek az elsődleges vizsgálatok?

Egy egyszerű vérvétellel számos hormon szintjét lehet ellenőrizni mindkét félnél, ebből már kiderülhet például, ha baj van az agyalapi miriggyel, a petefészekkel, a pajzsmiriggyel vagy a mellékvesével – ilyenkor mágneses rezonanciavizsgálatra vagy egy komplett hormontükörre is szükség lehet. Ehhez a vérvizsgálat mellett a hölgyeknél fel kell térképezni a bioritmust, vagyis a ciklus adott napjain mintavétel szükséges vérből. Ha nincs szabályos menstruációs ciklus, akkor szabadon választott időpontokban történik az ellenőrzés. Szükség esetén hüvelyi vagy kismedencei ultrahanggal is meg lehet róla bizonyosodni, hogy a petefészekkel minden rendben van-e, bár sok esetben ezt már a nőgyógyász elvégzi.

Szóba jöhetnek még a szimulációs-gátlós próbák, amelyek megmutatják, milyen tartalékokkal rendelkezik a női szervezet, milyen a reakcióképessége Ez a vizsgálat szintén vérvétellel jár. A serkentő, vagy gátló hatóanyagot (tablettával, vagy injekcióval juttatjuk a szervezetbe és megadott időpontok: 0 perc, 30-60- 120 perc vérvételt végzünk a hormontartalékok meghatározására). A férfiaknál ugyanilyen részletességű kivizsgálásra lehet szükség, például a hereműködésről, a tesztoszteron termelődéséről – ez mind ellenőrizhető a vérből. Ezek az elsődleges vizsgálatok nagyjából egy hónap alatt zajlanak le.

Mire jó a megtekintés és a kikérdezés?

A tapasztalt endokrinológus akár már megtekintés alapján eldöntheti, hogy szükséges-e egy úgynevezett sella röntgen, amely megmutatja, hogy az agyfüggelék-mirigy méretében van-e durva eltérés. Az avatott szem felfigyelhet néhány jellegzetes külső jegyre: ilyen lehet például a szőrnövekedés, vagy épp a szőrzet hiánya, férfiaknál a túlzottan sima, puha, szőrtelen bőr, nőknél a tejcsorgás, amikor nem szoptatnak. Aki tehát eddig nem tapasztalt változást, akár csak szokatlan pattanásosságot észlel, gondolnia kell arra, hogy valamiféle hormonális eltérés állhat a háttérben.   

"A meddőség holisztikus szemléletű megközelítésénél ugyanilyen fontos számomra a kikérdezés. Utánajárok azoknak a magánéleti és munkahelyi nehézségeknek, amelyeket a szervezetnek naponta kell tolerálni, leküzdeni és szabályozni. Biztos vagyok benne, hogy a jól bevált sémák mellett mindenkit csak egyénileg lehet kezelni. Talán furcsán hangozhat, de a kikérdezésnek ki kell terjednie még a székelési szokásokra is, hiszen ebből is fény derülhet a gyenge emésztésre, mert például a krónikus székrekedés segítheti a petefészek rendellenességek (cysták) kialakulását, és a pajzsmirigy problémák is okozhatnak székelési gondokat és együtt járhatnak kismedencei kóros folyamatokkal." - mondta Dr. Bérczy Judit

Miben segíthet a célzott táplálkozásterápia?

A meddőséggel küzdő pároknál az étkezés is kritikus pont lehet, olyannyira, hogy egy megfelelő táplálkozásterápia akár még sikertelen inszemináció esetén is segíthet. A nyilvánvaló dolgokon kívül, mint a cigaretta vagy az alkohol, problémát okozhat még a túlzott tejfogyasztás is.

Miért éppen a tej?- Kérdezem szakértőnket, hiszen a szlogen, „a tej: élet, erő, egészség!” Lehet, hogy ez valójában téves?

Manapság egyre többen küzdenek laktóz-intoleranciával, illetve tejallergiával, puffadásos, székrekedéses, vagy éppen hasmenéses tüneteket észlelve magukon. E mögött az áll, hogy a tejben lévő  kazein egy nagy molekulájú fehérje, mely lebontásáért egy kazeináz nevű enzim felelős, amellyel a csecsemőkor után már nem rendelkezünk. Így a tej megemésztése igen energiaigényes folyamat és még nyálkaképződéssel is jár. Az energiaegyensúly alapján nyilvánvaló, hogy ha valamire nagyon sok energia megy el, akkor ezt valahonnan el kell venni. Ha tehát a lombikbébi nem sikerül, minden nagy energia-elvonással járó táplálkozást be kell szüntetni, így például a napi nagy mennyiségű tejfogyasztást is, sőt, van, akinél teljesen ki kell iktatni a tejet.

Ezen kívül érdemes még figyelmet fordítani egy glutamát nevű tartósító ízfokozószerre, amely szinte minden ételízesítőben, felvágottban, készételben, tartós élelmiszerben benne van. Ez az anyag megemelheti a prolaktin szintet, ami akadályozza a teherbeesést. Bár a glutamát (E620-628 közt) a véragy-gát miatt nem jut át az agyba, de van egy terület, amely ezen a védettségen kívül esik: az agyfüggelék-mirigy. Ráadásul bizonyos esetekben átjárhatóvá válnak ezek a rendszerek, sőt az ízlelőbimbókon keresztül a glutamát mindenképpen egy izgató jelet küld a központi idegrendszernek. Érdemes tehát házi készítésű ételeket fogyasztani és a lehető legkevesebb ételízesítőt használni, valamint elolvasni az élelmiszerek összetevőit. Mivel a mesterséges édesítőszerek is többlet feladatot adnak a májnak, ezeket is érdemes elhagyni.   

Miért kiemelten fontos a testi-lelki felkészülés a babavállalásra?


Ha valaki babát szeretne, mindenképpen jót tesz a fogantatás előtt egy kis méregtelenítés, a szervezet áthangolása, a testi-lelki megtisztulás. 3 hónappal a tervezett fogantatás előtt abba kell hagyni a fogamzásgátlók szedését, az eltorzított hormonális környezetet ennyi idő alatt képes helyrehozni a szervezet. A férfiaknál ez a 3 hónap pedig ideális a cigaretta letételére. Meddőség esetén a testsúlyt is érdemes rendezni, hiszen mindkét véglet káros lehet: a túl alacsony testsúly, de az elhízás is okozhat hormoneltolódást.

Ha egy nő életet szeretne adni, először magát kell rendbe hoznia. A lelki stressz természetes módon hat a fizikai síkra. Először minden nőnek el kell fogadni, hogy képes anyává válni, sőt, magát a női létet kell átélni, megélni. Testet, lelket, szellemet egységben kell vizsgálni és rendbe hozni ahhoz, hogy szülővé válhassunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr682628631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása