degeneratív betegségek, szívbetegség, rák, ingerlékyenség, stressz, szívelégtelenség, B-vitamin, tiamin, fogamzásgátló tabletta, izomgyengeség, riboflavin, niacin, pantoténsav, piridoxin, cianokobalamin, vitaminhiány, bőrbetegség, idegrendszeri porblémákA vízoldékony vitaminok közé tartozó B-vitamin csoport tagjai a B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B3-vitamin (niacin), B5-vitamin (pantoténsav), B6-vitamin (piridoxin), B12-vitamin (cianokobalamin), a biotin és a folsav. A táplálékkal felvett B-vitaminok a vékonybélből szívódnak fel, és különböző biokémiai folyamatok motorjaiként alapvető fontosságúak a szervezetben. Nagyon sok irányból hat az egészségre. Befolyásolja az energiakészletet, a hangulatot és a viselkedést, valamint az olyan degeneratív betegségek kialakulását, mint a szívbetegség vagy a rák. A B-vitaminhiány először mindig pszichológiai tünetként jelentkezik. Ezek között szerepelhet például az ingerlékenység, a harag, és hogy az illető nehezen birkózik meg az otthoni, illetve a munkahelyi problémákkal. A B-komplex vitaminokat régóta úgy tartják számon, mint stressz-oldó tápanyagokat. Fontos szerepet töltenek be az idegek és az agy egészségének fenntartásában, ezért hiányuk jelentősen befolyásolja az idegrendszer működését.

 A B-vitaminok közül néhány, mint a B1, a B2 és a B3 központi jelentőséggel bír abban a folyamatban, amiben a táplálék energiává alakul át a szervezetben. A B3-vitamin magas dózisban javíthat a skizofrénián, amely egy kínzó mentális betegség. A B6-vitamin és a folsav csökkentheti a szívelégtelenség kialakulásának esélyét.

  • A B-vitamin javítja a kedélyállapotot
  • A B-vitaminok enyhíthetik a migrénes fejfájást
  • A B-vitamin csökkentheti a koleszterinszintet
  • A B-vitaminok és a sclerosis multiplex: Számos tanulmány bizonyította mar, hogy az e betegségben szenvedőknek többek között állandó B12-vitamin hiányuk van.
  • B-vitaminok és az ízületi gyulladás: B12 enyhíti a csontízületi gyulladást, a B1-, a B2- és a B12-vitaminoknak fájdalomcsillapító hatása van.
  • A B-vitaminok javítják a memóriát: az idősödő emberek, akik a szenilitás jeleit mutatják, B12-vitamin-hiányban szenvednek. A vitaminkúra hatására a mentális képességek javultak.

B1 (tiamin)
B1-vitamin létfontosságú minden sejt normális működéséhez, különösen az idegsejtekéhez.  Aki dohányzik, iszik, vagy sok cukrot fogyaszt több B1-vitaminra van szüksége. A terhes, szoptató, vagy fogamzásgátló tablettát szedő nők B1-vitamin szükséglete nagyobb. Hiánytünetei kezdetben nem jellegzetesek: fáradtság, étvágytalanság, fogyás, hányinger és gyengeség. Súlyos hiány esetén (beriberi betegség) tudatzavar, izomgyengeség, végtagbénulás, szívproblémák és reflexzavarok léphetnek fel. A B1-vitamin csaknem minden élelmiszerben előfordul, de sok élelmiszer csak nyomokban tartalmazza. A legfontosabb vitaminforrások a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a sertéshús, a csirkemell, a burgonya, a legtöbb zöldféle, zöldborsó, korpa, tej, szárított élesztő, hántolatlan rizs. A főzés, sütés melege könnyen tönkreteszi a B1-vitamint.

B2 (riboflavin)
A B2-vitamin a szénhidrátokból, fehérjékből és zsírokból történő energia felszabadításhoz, a normális növekedéshez és fejlődéshez szükséges. A szervezetben B2-vitamin nélkül semmi sem működik. Minden sejtünk légzési láncában zajló folyamat életfontosságú eleme a B2-vitamin. degeneratív betegségek, szívbetegség, rák, ingerlékyenség, stressz, szívelégtelenség, B-vitamin, tiamin, fogamzásgátló tabletta, izomgyengeség, riboflavin, niacin, pantoténsav, piridoxin, cianokobalamin, vitaminhiány, bőrbetegség, idegrendszeri porblémákFontos a vörösvérsejtek képzésében és lebontásában. Segít a máj méregtelenítő működésében.
Elengedhetetlen az embriók növekedéséhez és fejlődéséhez. A B2-vitamin a szem anyagcsere folyamataihoz is szükséges. Az idegrendszerben az idegsejtnyúlványok védőburkának, a mielinhüvelynek az épségét biztosítja. A B2-vitamintól egészséges a bőr, a köröm és a haj.  Hiányának tünetei a száj-, nyelv- és ajak szárazsága, a szemek égő-, viszkető érzése, látásvesztés, fényérzékenység. Ha a hiány tovább fokozódik, a száj, a szemek és a bőr begyullad. A B2-vitamin több élelmiszerben is megtalálható. Különösen gazdag forrása a sajt, a hús, a tojás és a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, máj, vese, hal, leveles zöldfőzelékek.

B3 (niacin)
A B3-vitamin a sejtek anyagcseréjében és az örökítőanyag szintézisében nélkülözhetetlen. Jellegzetes hiánybetegsége a pellagra, melyben bőrgyulladás, idegrendszeri tünetek és hasmenés a fő panaszok.

B5 (pantoténsav)
A B5-vitamin hiányra utalhat izomgyengeség és az ún. "lángoló láb". A B6-vitamin kulcsszerepet játszik az aminosavak szintézisében, a zsír- és hormon anyagcserében. Hiánytünetei bőrgyulladás, ideggyulladás és vérszegénység. A B12-vitamin hiánya vérszegénységben és idegrendszeri problémákban mutatkozik meg.

B6 (piridoxin)
Vízben oldódó vitamin. A B6-vitamin tevékenységi területe a fehérje- és az aminosav anyagcsere több, mint hatvan enzimrendszerében működik közre, koenzimként. Feladatuk a testanyag felépítése és megtartása, megújítása. A B6-vitamin a test fehérjeforgalmát szabályozza. Az emésztés után 8 órán belül kiürül, és táplálékkal vagy vitaminkészítménnyel kell pótolni. Hiánya az egész szervezetre kihat. A hiánytünetek a legkülönbözőbb szerveken megmutatkozhatnak. Főként az agy és az idegrendszer reagál érzékenyen a piridoxinhiányra. A rendszertelen időközökben támadó görcsrohamok, az étvágytalanság, a hasmenés és hányás a B6-vitamin hiány jellegzetes tünetei. A piridoxinhiány anémiát (vérszegénység) is kiválthat. B6-vitamint szinte minden élelmiszer tartalmaz. Nagyon magas a hús és belsőségek, makréla és szardínia piridoxin tartalma. Sok gyümölcs és zöldség is fontos B6-vitamin forrás. Ilyen a burgonya, a cukorborsó, a sárgarépa, a káposzta, és a bab. A gyümölcsök közül főként a banán. Sok piridoxint tartalmaz a kenyér és a többi gabonából készült élelmiszer. A tej és tejtermékek viszonylag szegények ebben a vitaminban. B6-vitamin szükségletünk nem állandó, értéke a táplálékkal felvett fehérje mennyiségétől függ. A fogamzásgátló tabletta folyamatos szedése megzavarja a piridoxin háztartást és megnöveli szervezetünk B6-vitamin igényét. Az alkoholfogyasztás és az erős dohányzás jelentősen megnöveli a B6-vitamin szükségletünket.

B12 (cianokobalamin)
degeneratív betegségek, szívbetegség, rák, ingerlékyenség, stressz, szívelégtelenség, B-vitamin, tiamin, fogamzásgátló tabletta, izomgyengeség, riboflavin, niacin, pantoténsav, piridoxin, cianokobalamin, vitaminhiány, bőrbetegség, idegrendszeri porblémákA B12-vitamin csak állati eredetű ételekben található, így bizonyos vegetariánusoknál a hiányára gondolni kell. Mielőtt bármiféle vitaminhiány pótlását elkezdenénk, minden lehetséges okot meg kell vizsgálni, mert a nem megfelelő kezelés több kárt okozhat, mint hasznot. A sápadt, vérszegény emberek gyakran B12-vitamin hiányban szenvednek. A kobalamin nélkül bizonyos, a szénhidrát-, a zsír- és fehérje anyagcsere alapvető reakciói nem mennének végbe. Ezek a reakciók számtalan életfolyamathoz nélkülözhetetlenek. B12-vitaminra van szükségünk ahhoz, hogy a csontvelőben a vörösvérsejtek egész életünk folyamán képződjenek. E vitamin nélkül zavart szenvedne a növekedés. A B12-vitamin az idegszövet képzésében is részt vesz. A B12-vitamin hiányának külső jele a sápadt bőrszín, a fáradékonyság és levertség, gyulladt nyelv, bizsergő végtagok, végső esetben bénulásos tünetek. A legjobb B12-vitamin források az állati eredetű élelmiszerek a máj, a vese és a velő, a tejtermékek, a hús, a hal, a tojás, a sör, a káposzta. A fogamzásgátló tabletta csökkenti a vér B12-vitamin szintjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr362328941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása