Minden évben szeptember utolsó vasárnapján rendezi a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológusok Társasága a Szívünk Napját, melyet először 2000-ben kezdeményezett a Szív Világszövetsége (WHF) és a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságára és a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet.

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek szedik a legtöbb áldozatot (emberek 52%-a), pedig jelentős részük megelőzhető lenne egészségesebb életmóddal. A Szív Napjával a szervezők az életmódváltást szeretnék népszerűsíteni, melyben több sportnak, egyészségesebb táplálkozásnak és a dohányzás elhagyásának kellene szerepelni.

A megelőzés a legfontosabb, hiszen egyre többen szenvednek ezekben a betegségekben: hazánkban 2,5 millió embernek van magas vérnyomása, kb. 1 millió ember cukorbeteg és a lakosság kb. 30%-a túlsúlyos. Az Európai Unió országaihoz képest a magyarok kb. 7-9 évvel rövidebb ideig élnek.

Legfőbb kockázati tényezők:

  • magas koleszterinszint
  • magas vérnyomás
  • cukorbetegség
  • mozgásszegény életmód
  • dohányzás
  • helytelen étrend
  • stressz


Megelőzhető rendszeres aktív testmozgással és egészséges táplálkozással.

Figyeljen oda Ön is a szervezete motorjára. A Teslagraph® - rendszerrel végzett szívfrekvenciavariabilitás mérés és kiértékelés segítségéve a sympatikus és parasympatikus idegrendszer együttműködése könnyen áttekinthetővé válik, illetve kimutathatók az összjáték tartós hiánya következtében kialakuható egészségkárosodások.

Továbbá alkalmas a szervezet stressz-terhelés adaptációs szintjének kimutatására.

Forrás: http://www.szivunk-napja.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr111406051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása