A padlizsán egy lila héjú, szivacsos állományú zöldség. Európában a XVI. században terjedt el, Magyaországon a törökök honosították meg. Népies enevezése éppen ezért törökparadicsom.

Az érett, friss padlizsán csillogó, kemény, sima héjú, éléknzöld kocsányú. A még éretlen padlizsán tartalmaz egy úgynevezett szolanin nevű vegyületet, mely keserű ízű, zöld színű és mérgező. Szobahőmérsékleten lehet érlelni. Fogyasztása kifejezetten jótékony hatással van cukorbetegeknél, illetve máj- és vesebetegeknél. Vérképző hatású, vizelethajtó, bélgyulladás gátló. Fokozza az emésztést.

Segíti a C-vitamin hasznosulását, csökkenti a koleszterinszintet és növeli a HDL-koleszterin (jó) szintet. Rákbetegek kezelésében is hasznos lehet, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Mindezeket a hatásokat az antocianin nevű vegyületnek köszönheti, mely az agyműködési funkciókra is hatással van.

Értékes C-vitamin-, folsav-, niacin- és pantoténsav-forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, sok káliumot, foszfort, magnéziumot és kálcium tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi. A felsoroltakon kívül antioxidáns hatású ubikinon is található benne, aminek fontos szerepe van a sejtanyagcserében és a sejtekre káros szabadgyökök megkötésében.

Recept

Padlizsánkrém

Hozzávalók
2 padlizsán
1 vöröshagyma
olivaolaj
2 paradicsom
4 gerezd fokhagyma

oregano
petrezselyemzöld

Elkészítése
A padlizsánt kockára vágjuk és a lereszelt vöröshagymával kevés olívaolajon megpároljuk. Amikor puha, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, az összezúzott fokhagymát, kevés sót és oregánót, végül egy kis csokor felaprított petrezselyemzöldet, jól összekeverjük, majd pépesre turmixoljuk. Pirítósra kenve díszíthetjük paradicsom karikákkal vagy reszelt sajttal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr11350361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása