Rengeteg kutatást végeznek azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van a szervezetünkre a gyulladt ínyünk. Az amerikai Általános Fogászati Akadémia 57. kongresszusán is nagy hangsúlyt fektettek ennek a kérdésnek és külön programot szerveztek a szájüregi gyulladások és  a szervezetben észlelhető, más kóros események összefüggéséről. A legújabb eredmények szerint a fogíny idült gyulladása valószínűsíti a koszorúér-betegség fokozott kockázatát is. Tehát ilyen esetekben célszerű a beteg szívét is megvizsgálni.

Az érelmeszesedés folyamata, amely a szív- és érbetegségek hátterében található különleges, lassú gyulladás. Egy kutatócsoport megvizsgálta azokat a baktériumokat, amelyek a fogínygyulladás hátterében találhatók, illetve azokat, amelyek a verőerek belsejében találhatók. A kórokozók hasonlónak bizonyultak. Tehát ez alapján egyértelmű, hogy a fogínygyulladás és a koszorúér-betegség gyakorisága között szoros összefüggés van.

Az Egyesült Államok statisztikái is alátámasztják ezt a feltevést. A felnőttek 75%-nál kimutatható a fogínygyulladás, de az elhalálozás oka legtöbbször valamilyen szívbetegség volt.

Fogunk megbetegedése több más problémát is okozhat. Előfordulhat, hogy a fogak, illetve foggyökerek körül krónikus gyulladás alakul ki, ami a szájban nem is okoz fájdalmat. Ilyenkor nem is tudjuk, hogy probléma van, pedig a káros baktériumok megtelepednek, folyamatosan a vérkeringésbe kerülnek, elérhetik testünk gyenge pontjait és ott elszaporodva okozhatnaknak megbetegedéseket. Sokszor ezek tüneti kezelése nem is elég, mivel ezzel a betegség gyökerét, jelen esetben a gócbetegséget nem kezeljük, így az folyamatosan visszafertőzi a területet. Ilyen betegségek lehetnek az ismeretlen eredetű ízületi panaszok, gyulladások, foltos hajhullás, bőrön jelentkező kiütések, gócbetegségek, kötőhártyagyulladás, a vese, a szív, az érrendszer bizonyos szöveteit érintő megbetegedés. Ezen kívül lehet még különféle allergiás folyamat, gyermekkori asztma és ekcéma okozója is.


Összegezve tehát ezen a betegségek kiindulása lehet fogeredetű, panaszokat nem okozó krónikus gyulladás, a következmény viszont távoli szervek akut vagy krónikus, panaszokat okozó megbetegedése.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentazegeszsegrol.blog.hu/api/trackback/id/tr871340000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása